A Fedet félti az egyik amerikai jegybankár - gazdasági lapszemle

2010.02.17. 7:22

A költekezés megállítását és új, hiteles költségvetési reforomokat sürget az egyik neves amerikai jegybankár. Görögországban eurómilliárdokat hozhat a kormány adóellenőrzést szigorító terve, az olajár pedig emelkedett, de könnyen lehet, hogy a drágulás nem lesz tartós - írják a nemzetközi gazdasági lapok.

 

Az amerikai költségvetési fenntarthatatlan pályán halad. Fiskális reformokra van szükség, az eladósodás növekedésének megállítása és a büdzsé egyensúlyának helyreállítása érdekében  hiteles, hosszú távú tervre van szükség - mondta  Thomas Hoenig, a szigoráról híres amerikai jegybankár

Marketwatch tudosítása szerint.

 

Hoenig úgy véli, a jelenlegi költekezés akadályozza a Fedet, hogy fő céljára, az árstabilitás megteremtésére koncentráljon, végső soron a költségvetési politika sértheti a Fed függetlenségét.

 

Milliárdokat hozhat a görög adószigor

 

Az adóelkerülés is számottevő szerepet játszott abban, hogy Görögország államháztartási hiánya óriásira duzzadt, és most súlyos pénzügyi gondokkal küzd az ország - derül ki a Bloomberg összeállításából.

 

Jelenleg a görög adófizetők 95 százaléka 30 ezer euró alatti összeget fizet be évente, a görög kormány megszorító intézkedései között szerepel az adóellenőrzés szigorítása, amelytől azt remlik a politikusok, hogy sikerül növelni az adóbevételeket. yekszik elérni, hogy az az összeg nagyobb legyen. A Bank of Greece becslése szerint a korrupció és az adóelkerülés elleni harc akár 5 milliárd eurót hozhat éves szinten a görög államkasszának.

 

Perek várnak a Toyotára

 

Perek sokaságával nézhet szembe a Toyota a hibás gépkocsik miatt - adta hírül a Financial Times. A japán autógyártó autók milliói hívta vissza fék- és gázpedálhibák miatt az elmúlt hetekben. Becslések szerint a kártérítési perek értéke elérheti a 3,6 milliárd dollárt, ami autónként 600 dollárt (120 ezer forintot) jelent. 

 

A Toyoták meghibásodása miatt egyébként az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság a közlekedési minisztériummal és több kongresszusi bizottsággal együtt vizsgálódik. A Toyota képviselőit február 24-től washingtoni meghallgatásokon faggatják majd az életveszélyes biztonsági probléma kialakulásáról és kezelésének körülményeiről.

 

Drágulás után jön az olajárcsökkenés?

 

Az amerikai nyersolaj ára napon belül négy hónapja nem látott mértékben, 3,06 dollárral 77,19 dollárra emelkedett - olvasható a BBC piaci összefoglalójában, amely a dollár gyengülésével magyarázza a nyersanyag drágulását. A gyengébb dollár ugyanis olcsóbbá teszi a más valutákkal fizető vásárlók számára az olajat, ez pedig növelheti a keresletet.

 

Piaci szakértők, köztük a Commerzbank elemzői azonban figyelmeztetnek, a mostani emelkedés ellenére könnyen elképzelhető, hogy a jövőben csökkenni fog az olaj ára. A finomítói kereslet ugyanis gyenge, közben az olajtermelő országok szervezetet, az OPEV növeli a termelést, ráadásul a készletek is jelentősen, mindezek pedig negatív irányba vihetik az árfolyamot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK