Egyelőre megúszta a sokmilliárdos kiadást az EMFESZ

Vágólapra másolva!
Elfogadta az EMFESZ fellebbezését a bíróság, így a cégnek nem kell a Nitrogénművek kérelmére 6,8 milliárd forintot letétbe helyeznie. A cég ügyvezetője korábban olyan nyilatkozatot adott ki, miszerint a vállalat akár fel is függesztheti a gázszolgáltatást, ha fizetnie kell.
Vágólapra másolva!

A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) január 28-án a Nitrogénművek kérelme alapján hozott végzésében 6,8 milliárd forint letétbe helyezésére kötelezte az EMFESZ Kft-t, a társaság végzést megfellebbezte, aminek alapján a PKKB úgy döntött, hogy a korábbi végzését visszavonja - közölte a társaság.

Az EMFESZ a bírósági döntés előtt azt közölte, hogy csődeljáráshoz és a gázszolgáltatás beszüntetéséhez is vezethet, ha a cégnek ki kell fizetnie azt a csaknem 7 milliárd forintot, amit a Nitrogénművek követel tőle, így a vállalat vezetője nemzetbiztonsági vizsgálatot kér a kormányfőtől.

A cég szerint a miniszterelnök bevonása azért vált szükségessé, mert a nemzetgazdaság nagyfokú sérelmét jelentené az EMFESZ csődbe menetele, mivel a vállalat 200 ezer lakossági, 300 önkormányzati fogyasztó, 35 városi fűtőmű és 300 ipari fogyasztó gázellátását biztosítja.

A Nitrogénművek Bige László nagyvállalkozó vállalatbirodalmának egyik tagja, a két cég vitája még 2008-ra nyúlik vissza, amikor a péti műtrágyagyárat üzemeltető Nitrogénművek anyagi helyzete megrendült, az EMFESZ erre beszüntete a szállításokat és felvásárlási ajánlatot is tett a cégre. A péti gyárat végül egy állami hitel mentette meg. A Népszabadság szerint akár kormányon belüli vitákat is okozhat az ügy, mivel mindkét érintett üzletember jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkezik.