Árzuhanás a pesti tőzsdén

Vágólapra másolva!
Egész napos enyhe lejtmenet után délután nagy esésbe váltott a budapesti tőzsde. A BUX részvényindex 619,39 pontos, 2,88 százalékos csökkenéssel, 20 861,92 ponton zárt, nagyot bukott az OTP és egyik vezető részvény sem tudta tartani magát. A forintot ugyanakkor nem zavarta a pesszimizmus, egész nap 270 körül mozgott az euróárfolyam.
Vágólapra másolva!

Gyenge forgalom mellett esett a BUX egész nap, de az igazi lejtmenet délután kezdődött.

Vaszkó Szabolcs, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője elmondta, hogy nem volt olyan jelentősebb hír nap közben, amely felelős lett volna a gyengülésért, az árfolyamok elsősorban a pesszimista nemzetközi hangulat miatt csökkentek.

A BÉT alulteljesítő volt a régióban, csak az osztrák tőzsde esett hasonló mértékben, a többi index csak kisebb veszteséget szenvedett el. A BUX erősödő trendben általában felülteljesítő, és az esésben is élen jár az utóbbi időben - emlékeztetett Vaszkó Szabolcs.

A bankpapírok árfolyamára leginkább a Raiffeisen International jelentése hatott kedvezőtlenül, nem is a 2009-es előzetes számok, sokkal inkább, hogy a pénzintézet bejelentette: vizsgálja annak a lehetőségét, hogy összeolvadjon anyavállalatával, a Raiffeisen Zentralbankkal. A Raiffeisen árfolyama az osztrák tőzsdén több mint 10 százalékkal zuhant a hírre.

Az egész nap gyengélkedő részvényárfolyamoknak délután a várttól jóval elmaradó amerikai bizalmi index adott lökést, délután az amerikai indexek is mínuszban tartózkodtak. Vaszkó Szabolcs szerint a következő napokban sem várható fellendülés: a keddi esést követheti egy kisebb korrekció, de inkább az oldalazásnak, további árfolyamcsökkenésnek van esélye.

Az OTP részvények ára 3,75 százalékkal 5448 forintra esett. A bankpapír árfolyama napközben megfordult 5400 forint alatt is. A Richter 3,3 százalékkal 40 500 forintig esett. A Mol árfolyama 2,93 százalékkal 17 200 forintra csökkent. A Magyar Telekom 1,3 százalékot vesztett, 691 forinton zárt.

A forint nem rendült meg a tőzsdék esésére, egész nap 270 forint körül kértek egy euróért.