Gázellátási háromszögről egyeztek meg az energiacsúcson

Vágólapra másolva!
Együttműködési szándékukról írtak alá több dokumentumot az energiaellátásról szóló szerdai budapesti csúcstalálkozón a részt vevő országok. A házigazda Bajnai Gordon elismerte, hogy a tervek megvalósulásához rengeteg pénzre is szükség lesz.
Vágólapra másolva!

A négy visegrádi ország vezetői aláírtak egy közös nyilatkozatot a biztonságos energiaellátás megteremtéséről, amely célul tűzi ki az észak-dél-keleti gázellátási háromszög létrehozását - jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök a szerdai budapesti energia-csúcstalálkozó után.

Bajnai Gordon azt mondta, a kelet-közép-európai országoknak együtt kell kialakítaniuk energiapolitikájukat, és összehangolt stratégiákkal kell rendelkezniük a helyzet megoldására. Közép-Európa energiabiztonságát meg kell erősíteni, nemcsak a térség, hanem egész Európa és az Európai Unió biztonsága miatt - jelentette ki.

A találkozón a V4, vagyis Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország által elfogadott nyilatkozathoz több régióbeli ország is csatlakozott, így Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Szerbia, Szlovénia, Románia és Ausztria.

A dokumentum szerint az aláírók erősítik együttműködésüket gázhálózataik további összekötésére, valamint diverzifikálják ellátási útvonalaikat és forrásaikat. Ehhez kapcsolódva segítik a V4-es országokon keresztülhaladó, a tervezett horvát és lengyel cseppfolyósgáz-terminálokat (LNG) összekötő Észak-Déli energiafolyosó, a Nabucco gázvezeték, valamint a konstancai LNG-projekt létrehozását.

A csúcs résztvevői megállapodtak abban is, hogy a gáz továbbszállítására fejlesztik a közép-európai gázvezetékrendszert, amely a Balti-tengertől egészen az Adriai-tengerig teremti meg az energia szabad áramlását. Emellett összehangolják a krízisterveket, hogy egy újabb energiaválság esetén gyorsan segíthessék egymást az országok.

A közös tervek megvalósulásához szorosabb együttműködésre és koordinációra, jelentős fejlesztésekre és nem utolsósorban óriási befektetésekre van szükség - mondta Bajnai Gordon. Különböző uniós források már jelenleg is rendelkezésre állnak, de a tervek megvalósításához nagyságrendekkel több pénz szükséges. Az erőfeszítések hatására valódi verseny alakulhat ki a gázpiacon - emelte ki a miniszterelnök.

A rendezvényen 11 ország volt jelen, közülük 8 miniszterelnöki szinten képviseltette magát. Részt vett az Egyesült Államok képviselője, az Európai Bizottság és a soros spanyol EU-elnökség szakemberei, valamint Tanaka Nobuo, a Nemzetközi Energiaügynökség vezérigazgatója.