Vágólapra másolva!
A szokatlanul rossz időjárás is egyike azon okoknak, amelyek miatt késlekedik a gazdasági növekedés beindulása a fejlett világban.
Vágólapra másolva!

Késlekedhet a gazdasági felívelés beindulása miután részben a szokatlanul rossz idő miatt visszaesett a költési kedv a fejlett nyugati gazdaságokban - írja a Financial Times (FT).

A gazdasági recesszió végére már egy jó ideje számítanak a gazdaságpolitikusok és az elemzők is, de kedden több olyan jelentés is megjelent mind Európában, mind pedig az Egyesült Államokban, amelyek arra utalnak, hogy erre még várni kell.

A brit gazdasági napilap szerint a piacokat elsőként az bátortalanította el, hogy az amerikai háztartások gazdasági kilátásait és várakozásait számszerűsítő Conference Board index februárban 56,5 pontról 46 pontra zuhant vissza, ami 2009 áprilisa óta nem látott pesszimizmusra enged következtetni.

Brian Bethune, a Global Insight vezető közgazdásza az FT-nek azt mondta, hogy a rossz idő lehet az egyik oka a várakozások romlásának, ez ugyanis aláásta a költési kedvet. A szakértő szerint arra nincs sok esély, hogy az amerikai gazdaságot 2010-ben beindítsa a belső fogyasztás.

Hasonlóan lehangoló képet festett a közeljövőről a német Ifo intézet keddi jelentése is, amely szerint a német gazdasági hangulatindex 95,8 pontról 95,2 pontra esett vissza, ami arra utal, hogy az idei első negyedév az Európai Unió (EU) vezető gazdaságában még jó eséllyel recessziót hoz majd.

Franciaországban januárban csaknem 3 százalékkal esett vissza a lakossági költés az iparcikkek körében, ennél nagyobb visszaesésre két éve nem volt példa. Ennek nagy részét a roncsprogramok kifutása okozta, de nem kizárólag az autóeladások csökkentek.