Csak bejelentett vagyont fogad be Svájc

Vágólapra másolva!
Adókerülők elleni intézkedéseket foganatosít a svájci kormány. A berni vezetés úgy döntött, hogy külföldiek ezentúl csak olyan vagyont helyezhetnek el az alpesi ország bankjaiban, amelyet hazájukban bejelentettek az adóhatóságoknak.
Vágólapra másolva!

A berni kormány számára a legfontosabb az "erős pénzügyi központ" feddhetetlenségének megőrzése, ezért ahogy közleményükben írták, változtatnak pénzpiaci stratégiájukon.

"A Szövetségi Tanács ellenzi, hogy eltitkolt pénzek érkezzenek külföldről" - hangsúlyozta közleményben a berni pénzügyminisztérium, amely a kabinet kérésére olyan lépéseket vezet majd be, amellyel ezeket ki lehet szűrni. Hozzátették, hogy rendezni szeretnék a már korábban svájci bankokba menekített vagyonok ügyét is.

Az utóbbi időben több ország, köztük az Egyesült Államok, Németország és Franciaország is azt közölte, hogy állampolgáraik az adózást elkerülendő, hazájukban eltitkolt pénzeket helyeztek el svájci bankszámlákon. Az amerikai adóhatóság pert is indított az alpesi ország legnagyobb pénzintézete ellen. A UBS-t súlyos pénzbüntetésre ítélték, amely után, a bank - a további pereket elkerülendő - beleegyezett, hogy 4450 ügyfele titkos banki adatait átadja az Egyesült Államoknak.