Magyarország nem nyúlt a görög trükkhöz az adósságkezelő szerint

Vágólapra másolva!
Az ÁKK vezérhelyettese szerint Magyarország nem alkalmazott olyan devizacsere-ügyleteket, amilyenekkel Görögország elrejtette államadósságának valós mértékét az uniós intézmények elől.
Vágólapra másolva!

"Magyarország nem alkalmazott olyan csereügyleteket, amilyeneket Görögország" - mondta a Bloombergnek az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) általános vezérigazgató-helyettese, Borbély László András.

Görögországgal szemben az utóbbi hetekben komoly kritikákat fogalmaztak meg európai uniós vezetők, amiért Athén az amerikai Goldman Sachs bank segítségével olyan devizacsere-ügyleteket kötött 2001-ben, amelyek lehetővé tették, hogy elrejtsék az államadósság valós mértékét. A trükkre az Eurostat mutatott rá, a Bloomberg szerint pedig más uniós tagállamokban is vizsgálatok kezdődhetnek.

Borbély azt is elmondta, hogy a hosszabb lejáratú magyar kötvények esetében nem lesz negatív hatása annak, ha a jegybank esetleg befejezi a kamatcsökkentési ciklust. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn 25 bázisponttal 5,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, ami soha nem látott alacsony szintet jelent, és elemzők szerint elképzelhető, hogy ez lesz a kamatszint alja.

Az ÁKK vezetője szerint annak sem lenne különösebb hatása az államadósság kezelésére és a büdzsé finanszírozására, ha a tervezett 3,8 százaléknál magasabb lennen az idei hiány, amennyiben a deficitet az állami vállalatok konszolidálása dobja meg. Az április választások nagy esélyese, a Fidesz azt állítja, hogy a mostani költségvetési számok nem reálisak, így 7 százalékos deficittel kell kalkulálni.