Elhúzódó válságra utal a csődszám emelkedése

2010.03.03. 13:34

A januári csökkenést követően februárban ismét nőtt a cégfelszámolások és a végelszámolások száma Magyarországon az előző évihez képest az Opten céginformációs szolgáltató szerdán közölt jelentése szerint.

Csorbai Hajnalka stratégiai igazgató szerint a felszámolások számának emelkedése egyértelműen a gazdasági válság elhúzódását mutatja, a végelszámolások növekedése pedig akár pozitív is lehetne a hitelezők szempontjából, de csak abban az esetben, ha a felszámolások száma ezzel párhuzamosan csökkenne, az adatok viszont azt mutatják, hogy mindkét érték hasonló ütemben nő.

A cég közleménye szerint az év második hónapjában 1216 céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők, ami 12 százalékkal több az egy évvel korábbinál, a végelszámolások száma pedig 11 százalékkal 1374-re nőtt.

Az új vállalkozások számának alakulása ugyanakkor csökkenő tendenciát mutat; februárban 4057 céget alapítottak, 7 százalékkal kevesebbet a tavaly februári 4341-nél - közölte az Opten.

Januárban éves szinten még csökkent a felszámolások és a végelszámolások száma, ez azonban a társaság szerint nem a válság végét jelzi, hanem akár annak is betudható, hogy kevesebb volt a munkanap.

KAPCSOLÓDÓ CIKK