Brutális megszorítások várnak a görögökre

Vágólapra másolva!
Bejelentette a görög kormány az ország pénzügyi egyensúlyának visszaállítására hivatott megszorító csomag részleteit. A kabinet döntése után az Európai Unión a sor, hogy kimutassa szolidaritását - mondta a görög miniszterelnök. Az euró és a forint is erősödött a hír nyomán.
Vágólapra másolva!

Kétszázalékos áfaemelés, a jövedéki adók növelése, a nyugdíjak befagyasztása, a közalkalmazottak ünnepi bónuszainak drasztikus lefaragása, az infrastrukturális kiadások 5 százalékos mérséklése - ezek a görög miniszterelnök, Jeórjiosz Papandreu által szerdán bejelentett megszorító csomag pillérei. A programtól 4,8 milliárd eurós megtakarítást remélnek, ez a GDP 2 százaléka.

Kivetnek egy jövedelemarányos, 1 százalékos egyszeri adót a tavaly 100 ezer eurónál többet keresőkre, és létrehoznak egy 45 százalékos jövedelemadó-sávot a 100 ezer eurónál magasabb éves jövedelemmel rendelkezőknek. Vagyonadót vetnek ki a 35 ezer eurónál értékesebb luxuscikkekre és azon ingatlanokra, amelyek évi 200 millió eurónál többet hoznak a tulajdonosoknak. Megadóztatják a nagy egyházi ingatlanokat és azokat a bevételeket, amelyek az egyházi ingatlanok kereskedelmi célú hasznosításából erednek.

A kormánynak a Wall Street Journal által név nélkül idézett egyik tagja azt mondta, Papandreu "háborús állapotként" jellemezte az ország költségvetési helyzetét, ami elkerülhetetlenné teszi a fájdalmas intézkedéseket.

A szakszervezetek ellenállnak

A miniszterelnök megállapítása annyiban helytálló, hogy a szakszervezetek valóban kemény harcra készülnek a szerintük igazságtalan megszorítások miatt. A közalkalmazottak legnagyobb érdekképviseleti szervezete már meg is hirdetett egy 24 órás sztrájkot március 16-ra, és jelezte, hogy minden lehetséges eszközzel küzdeni fog a csomag végrehajtása ellen.

A BBC beszámolója szerint nemcsak a szakszervezetek, hanem a vállalkozások is rosszul reagálnak majd a bejelentésre, mert az adóemelések az üzleti szférát is keményen érintik. A cégek a fogyasztás jelentős visszaesésétől, ily módon újabb gazdasági nehézségek kialakulásátől tartanak.

Szolidaritást várnak az EU-tól

A WSJ forrása szerint a kormányfő kijelentette, hogy Görögország megteszi, amit meg kell tennie, most már az unión a sor: ha az EU tagállamai nem segítenek, a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) kell fordulni, hogy az államcsőd valóban elkerülhető legyen.

Üdvözölte a görög megszorításokat az euróövezeti pénzügyminiszteri csoport, az Eurogroup elnöke, Jean-Claude Juncker. José Manuel Barroso, az EU-bizottság elnöke jelezte, Athén számíthat az EU szolidaritására az államháztartás rendbe tételéért folytatott küzdelmében.

Magyar párhuzam

Görögországban azért van szükség ilyen drasztikus intézkedésekre, mert az államháztartás hiánya (2009-ben a GDP 12,7 százaléka) és az államadósság (a GDP 112,6 százaléka) egyaránt magasra szökött, így a piacról nem lehetséges az ország eddigi költésének finanszírozása.

A kormány célja, hogy az idén 8,7, 2012-re pedig 3 százalék körülire szorítsa le a büdzsé hiányát - ez hasonló, de valamivel még nagyobb mértékű kiigazítás, mint amit a bizonyos szempontból hasonló helyzetbe került Magyarország hajtott végre 2007 és 2009 között.

Erősödik a bizalom

A bejelentés után nem sokkal a Moody's hitelminősítő intézet közölte, a beharangozott kiigazítások növelik a hitelességet. A Moody's fenntartja Görögország szuverén adósbesorolását (A2), megvárja a reformok kivitelezését, de addig is a besorolás negatív kilátásán nem változtat.

Mindezek hatására az utóbbi hetekben rosszul szereplő euró erősödni kezdett a dollárral szemben. Az árfolyam 0,3 százalékkal emelkedett, 1,3637-ig. Jót tett a hír a forintnak is, délután négy óra körül egy euróért 266, egy dollárért 195 forintot adtak a nemzetközi devizapiacon.

Kötvénykibocsátás

Görögországnak áprilisban és májusban 20 milliárd dollárnyi adóssága jár le, ezért elemzők szerint további pénzt kell szereznie a nemzetközi hitelpiacokról, illetve lehetséges, hogy a korábbi euróövezeti segítség-ígéreteket is szeretné majd készpénzre váltatni.

A hírek szerint Athén - kihasználva várhatóan kedvezőbb piaci helyzetét - még a napokban 5 milliárd euró értékben piacra dob egy új eurókötvényt.