EKB: Görögország ne kacérkodjon az IMF-el! - lapszemle

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank távol tartaná a görögöket az IMF-től, az amerikai kongresszus elfogadta a munkahelyteremtő programot, Izlandon népszavazhatnak az adósságról - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kongresszus elfogadta Barack Obama 15 milliárd dolláros munkahelyteremtő programját, amelyben adókedvezmények mellett autópálya-építés is szerepel - írja a Reuters. Az USA 9,7 százalékos munkanélküliségi rátával küzd, s a pénzügyi válság kezelése után ez lett a fő gazdaságpolitikai feladat.

Az Európai Központi Bank elnöke, Jean-Claude Trichet felszólította Görögországot, hogy hagyjon fel a Nemzetközi Valutaalap segítségével való kacérkodással és az európai szövetségeseivel tárgyaljon - írja a Bloomberg.

A BBC szerint túljegyezték a görög kötvényeket, amelynek az lehet az üzenete a piac számára, hogy a bajba jutott ország képes magát külső segítség nélkül is finanszírozni. A hatalmas adóssággal és deficittel küzdő országot azonban, az [origo]-nak korábban nyilatkozó piaci szakértő szerint német, francia és más nyugati országok segíthették azzal, hogy rábírták állami vállalataikat, hogy vegyenek a kockázatos görög papírokból.

Népszavazást írtak ki Izlandon az ország adósságának rendezési módjáról. A szigetország 3,8 milliárd euróval tartozik Hollandiának és Nagy-Britanniának, de fizetési nehézségek miatt tárgyalásokat kezdtek az átütemezésről. Mivel az eszmecsere kudarcba fulladt, megvalósulhat a népszavazás a terv végrehajtásáról, s ez rengeteg hitel visszafizetését veszélyeztetné - írja a BBC.

Kína további gazdaságélénkítési programot tart szükségesnek idén, annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben folyamatosan szigorítottak a kereskedelmi hitelezésen. A világgazdaság motorjának tartott gazdaságban az inflációtól tartanak, de ezzel együtt 8 százalékos növekedés valószínűsíthető 2010-re - írja a Wall Street Journal.