Európai adósságközpont jöhet a hitelminősítő mellé

Vágólapra másolva!
A belga kormányfő központi adósságkezelő szervezet létrehozását javosolja az euróövezet tagországainak. Pár nappal ezelőtt az eurózóna pénzügyminiszterei pedig egy saját hitelminősítő megalapítását vetették fel.
Vágólapra másolva!

Közös adósságkezelő központ felállítását javasolja az euróövezet tagországainak a belga kormányfő. Yves Laterme a Financial Times Deutschland gazdasági lap számában megjelent cikke szerint "az államadósság-piacon kialakult feszültségek rávilágítanak arra a problémára, hogy az euróövezet olyan valutaunió, amelyben nincsen egységes gazdasági kormányzás."

Egy közös ügynökségben kellene összefogni az euróövezeti tagországok adósságfinanszírozási tevékenységét. A pénzügyminiszterek felügyelete alatt álló intézmény egységes kamatozású állampapírokat bocsátana ki, így az egyes országok adóssága az övezet közös adóssága lenne, közös garanciával - javasolja Laterme.

A központ az uniós keretek között kialkudott hiánycélok alapján biztosítaná a finanszírozást, "és ha egy ország nem tartja be a megállapodást, akkor saját magának kellene gondoskodnia pótlólagos forrásról, ami az egyezség megszegése miatt növekvő kockázat okán magasabb kamatterhet jelentene".

Hitelminősítőt is szeretne az eurózóna

Pár napja a német Handelsblatt német gazdaság újság az eurózóna pénzügyminisztereihez közel álló forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az euróövezet országai megtörnék a nagy nemzetközi hitelminősítők dominanciáját. A formálódó terv szerint az Európai Központi Bankban (EKB) országkockázati elemző és osztályozó részleget állítanak fel.

Megtörnék a nagy nemzetközi hitelminősítők dominanciáját az euróövezet kormányai. A függőség a három nagy nemzetközi hitelminősítő ügynökségtől radikális irányváltásra kényszeríti az eurózóna országait. "A Lehman Brothers bukása idején a hitelminősítők teljes tévedésben voltak, és nincsen biztosíték arra, hogy ez nem fordul elő megint" - mondták a Handelsblattnak a meg nem nevezett források. A formálódó terv szerint az Európai Központi Bankban (EKB) országkockázati elemző és osztályozó részleget állítanak fel.