Vágólapra másolva!
Épp egy évvel ezelőtt érte el mélyponját a forint árfolyama az euróval szemben, azóta 50 forinttal jött lejjebb a közös uniós pénz kurzusa.
Vágólapra másolva!

Pénteken nem volt különösebben izgalmas napja a forintnak, az euróval és a dollárral szemben is szinte mozdulatlan volt az árfolyam a bankközi devizapiacon.

Péntek este 7 körül egy euróért 266,30 forintot kellett adni, egy dollár 195,80 forintba került, egy svájci frankért pedig 181,90 forintot kértek a devizakereskedők. Reggel 8 óra körül az eurót 266,52, a dollárt 196,20, a svájci frankot pedig 182,09 forintért adták a piacon.

Nagy mozgásokra nem is számítottak a kereskedők és a szakértők, reggel azzal kalkuláltak, hogy a görög problémák enyhülésével stabilizálódhat az euró 266 forint körüli árfolyamon. A DowJones hírügynökség által megkérdezett elemzők azzal érveltek, hoyg a forintnak is jót tesz a sikeres görög eurókötvény-kibocsátás és az adósságválság körüli feszültség enyhülése, a magyar deviza így megszilárdíthatja az utóbbi hetekben beállított viszonylag erős árfolyamát.

Szomorú évforduló

A mostani stabilitás különösen annak fényében szembetűnő, hogy épp egy évvel ezelőtt érte el az eddigi legkomolyabb felfordulás a magyar deviza piacát, 2009 márciusában ugrott ugyanis 317 forint közelébe az euró árfolyama. "A válság ugyan azóta is tart, de a csúcspont után a forint júliusig kisebb megszakításokkal erősödött, azóta pedig egy 270-es átlagú rezgőmozgást végez, időnként kisebb kilengésekkel. Most épp a jó hangulatú kilengésnek van ideje" - fogalmaztak a Commerzbank elemzői.

A szakértők szerint az egy évvel ezelőtti nagy forintgyengülésbe a világválság mellett jócskán belejátszott a magyar gazdaság, az államháztartás és a gazdasági kilátások kilátások rossz állapota is, amit jól mutatott, hogy minden környező ország pánikszerően igyekezett elhatárolódni tőlünk. "Most a környező országokban, legfőképp Lengyelországban napvilágot látó pozitív hírek, a kedvező GDP-adat, és a jó piaci hangulat az, aminek a hátán a forint is erősödik, de félő, hogy amint ez a hangulat meggyengül, úgy fordulunk ismét a másik irányba, és 275 forint felé vesszük az irányt" - prognosztizálták a Commerzbank szakértői.