Pengeváltás a kormány és az MSZP között gázárügyben

Vágólapra másolva!
Menesztené a Magyar Energia Hivatal első emberét a szocialisták energetikával foglalkozó szakpolitikusa, a miniszterelnökben azonban "fel sem merült a változtatás gondolata".
Vágólapra másolva!

A Magyar Energia Hivatal (MEH) elnökének menesztését kérte pénteken a miniszterelnöktől Podolák György szocialista képviselő, de a kormányfő közölte: bizalma töretlen Matos Zoltánban.

A szocialisták energetikával foglalkozó szakpolitikusa azzal indokolta indítványát, hogy a MEH elnöke, Matos Zoltán "előre énekelt", amivel csorbította a hivatal tekintélyét. Hangsúlyozta: a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatói körben a földgáz ára nemcsak szakmai, hanem politikai kérdés is.

Podolák arra utalhatott az előre énekléssel, hogy a MEH csütörtökön közölte: köbméterenként 16-17 forint áremelés lenne indokolt áprilistól a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó, úgynevezett egyetemes szolgáltatók által értékesített földgáz árában.

Fel sem merült

A kormányszóvivő közleménye szerint fel sem merült a változtatás gondolata. "A gáz árának jóváhagyásánál a miniszterelnök elvárása a Magyar Energia Hivatal felé az, hogy a szolgáltatók egyetlen indokolhatatlan fillérrel se emelhessék az árakat. A gázár alakulását egyébként most még korai lenne megbecsülni, hiszen a szolgáltatók a napokban nyújtják be ajánlataikat, melyeket a MEH majd csak a hónap végén bírál el" - közölte Szollár Domokos.

Amennyiben nem lesz most gázáremelés, akkor nyáron még komolyabb drágításra kell készülni, az E.ON Hungária épp pénteken közölte, hogy júliusban jóval 20 százalék feletti gázáremelésre lesz szükség, ha április elsejétől a szolgáltatók nem emelhetnek árat.

Jön a közüzemi kódex

A kormányszóvivő szerint sok pontatlanság jelent meg a gázár meghatározásával kapcsolatban, a tisztánlátás kedvéért pedig érdemes aláhúzni: a gázpiac 2008-óta liberalizált. A gáz árát nem hatósági úton állapítják meg, az nem kormányzati hatáskör. A gáz ára alapvetőn két tényezőtől függ: az olaj világpiaci árától, illetve a dollár árfolyamától. A gáz árára az egyetemes szolgáltatók tesznek javaslatot, melyet a Magyar Energia Hivatal bírál el, amely nem kormányzati szerv.

"A kormány megkezdte a banki magatartáskódexhez hasonlító közüzemi kódex megalkotását is, amely nagyobb védelmet ad a fogyasztóknak a közüzemi szolgáltatókkal szemben. A közüzemi kódex új alapra helyezi a fogyasztó és a szolgáltató viszonyát. Szigorúbb szolidaritási szabályokat ír elő a szolgáltatók számára és nagyobb védelmet jelent a fogyasztóknak" - áll Szollár közleményében.