Csányi szerint 285 forintig mehet el gond nélkül az euró

Vágólapra másolva!
Csányi Sándor szerint nincs kőbe vésve a hiány, a forintot nem kell leértékelni és a költségvetés nem engedheti meg magának, hogy jelentős adóbevételektől essen el. Az OTP elnök-vezérigazgatója nem akar belegondolni, hogy Gyurcsány Ferenc mesterségesen lélegezteti.
Vágólapra másolva!

Nincs kőbe vésve a 4 százalék körüli államháztartásai hiány - mondta Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) hétfői budapesti fórumán. Csányi szerint a hiány valamivel magasabb is lehet, ha olyan befektetésekre kerül sor, amelyek az elosztó rendszerek, állami vállalatok veszteségtermelését megakadályozzák.

Csányi cáfolta azt a sokak által sugallt, a magyar gazdaság talpra állításának egyetlen megoldását, miszerint le kell értékelni a forintot. Az OTP számításai szerint "260 forint körül van a magyar deviza egyensúlyi állapota".

A leértékelődésnek Csányi szerint több negatív hatása lenne a GDP-re nézve, mint előnye. A 270-285 forintos leértékelődésnek még lehetnek pozitív hatásai az exportra, de ennél nagyobb arányúnak már nem.

Csányi Sándor úgy vélekedett: a költségvetés nem engedheti meg, hogy jelentős adóbevételektől essen el, az adózás struktúráján azonban változtatni kell; az államnak és a vállalkozói szektornak "lépést kell váltania", ki kell tisztítania a feketegazdaságot, és csak ezt követően lehetne elvárni alacsonyabb adószintet. Az állam feladata a korrupció-, a privát vállalatoké pedig az adóelkerülés- és a feketegazdálkodás visszaszorítása.

A válság hazai okai között a megingott bizalmat, a költségvetési hiányt, a meggyengült forintot emelte ki, mint mondta: szerencse, hogy a bankrendszer nem dőlt össze, hanem kezelni tudta a válságot.

Az OTP kormányzati megsegítése kapcsán úgy fogalmazott: "a kormány ölelése majdnem halálos volt, rossz is rágondolni, hogy Gyurcsány mesterséges lélegeztetésbe kezd nálam".

Állunk rendelkezésre, hogy finanszírozzuk a magyar gazdaságot - fogalmazott Csányi Sándor, aki azt javasolta: készüljön egy olyan hitelcsomag, amely a vállalkozások működéséhez szükséges összes fontos elemet tartalmazza, és az állam biztosítsa, hogy a támogatások oda jussanak, ahová címezték őket.

Beck György, VOSZ-társelnök, a Vodafone Magyarország Zrt. vezérigazgatója azt mondta: a multik szerint "semmi rendkívülire nincs szükség", de vannak főbb elvárásaik. Ide sorolta a kiszámítható, átlátható, kisebb állam létrehozását; a tisztességes versenyhelyzet feltételeinek megteremtését, és a multik arra való ösztönzését, hogy több helyi beszállítót alkalmazzanak. Ugyancsak kiemelte, hogy fontos a magyar cégek felzárkóztatása, az oktatás és a szakképzés támogatása is.

Ahhoz, hogy a multinacionális cégek eredményesen tudjanak működni, modern Magyarországra, minőségi versenyre, versenyképes beszállítókra és ügyfélkörre, a teljes lakossággal való közvetlen kapcsolatra, valamint növekvő életszínvonalra van szükség - szögezte le a vezérigazgató.