Határhoz érkezett az erős forint

Vágólapra másolva!
Technikai határhoz érkezett hétfőn a forint, az elemzők szerint a 265 forintos szint meg is fogja majd az árfolyamot, sőt, kisebb gyengülésre is lehet számítani.
Vágólapra másolva!

Az eurót 265,21, a dollárt 194, a svájci frankot 181,17 forintért adták hétfő délelőtt háromnegyed tízkor a bankközi devizpiacon, ami a magyar deviza erősödését jelenti a pénteki kurzusokhoz képest.

A hétfő reggeli szintek azt mutatják, hogy elérte az eddig irányadó sáv erősebbik szélét a forint, amin áttörni a jelek szerint egyelőre nincs ereje. Amennyiben sikerülne, akkor annak komoly hatása lehetne, a 265 forint körüli jegyzés után ugyanis 245 forint a következő technikai határ, ami ugyan nem jelenti, hogy rögtön eddig menne el az árfolyam, de jól mutatja, hogy milyen tere van az erősödésnek.

Elemzők szerint a forint erősnek látszik a jelenlegi 265-266 forint/euró szinten, a 265 alatti árfolyam egyelőre valószínűtlen. A 265 forintos határ átlépése már a 245 forintos euró árfolyam felé is utat nyithatna, ez pedig nem lenne igazolható, tekintve a hullámzó piaci hangulatot, valamint gazdasági alapokat és a politikai kockázatokat.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője szerint az euró/dollár árfolyam emelkedése, az elfogadott újabb görög megszorító intézkedések és az optimista nemzetközi befektetői hangulat hatására az összes régiós deviza nagy lökést kapott. A régiós tőzsdék emelkedése is segítette a helyi fizetőeszközöket, a BUX 4,3 százalékos emelkedéssel zárt az elmúlt héten.

"A forint már múlt hét szerdára lejött 265-ig az euróval szemben, majd egy 267-ig való csütörtöki visszacsatolást követően jelenleg ismét 266 környékén járnak a jegyzések. Egyelőre nem várjuk a 265-ös szint huzamosabb időre való áttörését, véleményünk szerint ez a mérföldkő - elsosorban technikai értelemben - meg fogja fogni az euró/forint kurzust a hét folyamán, sőt, némi (gyengülési) korrekció is várható, és továbbra is a 265-275-ös sáv alsó fele lesz irányadó" - fogalmazott elemzésében a szakértő.

Az MNB adatai szerint a magyarországi devizatartalékok újabb csúcsot értek el azzal, hogy 33 milliárd euróra nőttek. Ez az adat növeli az ország fizetőképességébe vetett bizalmat, ezért része lehet a forint erősödésében is.