Nem gyógyított a fényterápia - 10 milliós bírságot kapott a cég

Vágólapra másolva!
Az általa kínált fényterápiás eszköznek gyógyhatást tulajdonított, állítását azonban nem tudta igazolni a Meditens Kft. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ezért tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt 10 millió forint bírságot szabott ki a vállalkozásra és eltiltotta a jogsértés folytatásától. A cégnek honlapján fél éven át hozzáférhetővé kell tennie a versenyhatóság döntését.
Vágólapra másolva!

A Meditens Hungary Kft. 2001 tavaszától forgalmazza a Med-Colour Hegyikristály szín- és fényterápiás készüléket. Az eszközről a Hálózat televízión keresztül, szórólapokon, internetes honlapján, DVD-n, a készülék felhasználói kézikönyvében és használati utasításában olyan állításokat tett közzé, amelyek szerint a készülék egyebek mellett alkalmas gyógyításra, méregtelenítésre és az értelmi képességek kedvező befolyásolására

A Meditens Kft. kötelessége lett volna állításai valóságtartalmának igazolása, ez azonban nem történt meg. Emiatt a GVH szerint megállapítható, hogy a Meditens Kft. valótlanul állította, hogy a Med-Colour készülék alkalmas betegségek, illetve az emberi szervezet működési zavarainak vagy rendellenességeinek a gyógyítására.

A GVH szerint a fogyasztók megtévesztésére alkalmas annak elhallgatása, hogy a gyógyhatású terméket, orvostechnikai eszközt az arra hivatott szakhatóság nem vizsgálta, ha közben a termékről a vállalkozás azt állítja, hogy használatának gyógyhatása van. Függetlenül ugyanis attól, hogy van-e egy terméknek gyógyhatása, vagy nincs, a GVH szerint a fogyasztók más döntést hoznának ha tudnák, a terméket arra hivatott szakhatóság a hatás vagy az alkalmasság szempontjából megvizsgálta-e vagy sem és milyen véleményt alkotott.

Ugyancsak a fogyasztók megtévesztésére alkalmas, amikor a Meditens Kft. az orvostechnikai eszközök tanúsítását végző ORKI szakvéleményére hivatkozik a használati utasításban. Az ORKI valóban kiadott szakvéleményt. A szakvélemény azonban azt nem tartalmazza, hogy a készülék orvostechnikai eszköz lenne, vagy hogy gyógyhatású lenne a használata. A szakvélemény alapján a tájékoztatásban megfogalmazott pozitív hatások meglétére nem lehet következtetni, sokkal inkább azok hiánya valószínűsíthető.

Mindezek miatt a GVH megállapította, hogy a Meditens Kft. 2005-től 2008. augusztus 31-ig megtévesztette a fogyasztókat, 2008. szeptember 1-től 2008. december 31-ig pedig tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. Emiatt a vállalkozásnak 10 millió forint bírságot kell fizetnie.