Már 1 forinttal is tippelhetünk - a fogadóirodák, a focivébé és az adózás

Vágólapra másolva!
Már csak hónapok vannak hátra az idei futball-világbajnokság rajtjáig, az online fogadóirodák pedig készülnek is az eseményre. Akár 1 forinttal is lehet tippelni és bár kevesen tudják, de adózni is kell, ha nyerünk. A szorzók alapján a spanyol csapat a legesélyesebb, de ha Új-Zéland lesz a befutó, akkor ezerszer annyit kapunk, mint amennyivel játszottunk.
Vágólapra másolva!

Az online fogadóirodák felkészültek az idei dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságra, már most lehet fogadni a győztesre. Az irodák Spanyolország győzemére fizetnek a legkevesebbet, vagyis ez a gárda a legesélyesebb a nyereményszorzók alapján.

A különböző oddsok között vannak ugyan különbségek, de nem jelentősek, így elsősorban a legkisebb tét nagysága, illetve a csábító bónuszok alapján érdemes választani.

Fogadás 1 forinttól

A játékoskedvűek már 1 forintért is megtehetik tétjeiket, ez az opció az Unibetnél létezik, a többi népszerű online fogadóirodákban (Bwin, Sportingbet, Bet365, Expekt) pedig 50-200 forinttól köthetünk fogadásokat.

"Nincs komolyabb különbség az irodák minimális tétjei között" - mondta Szilasi Viktoria. A profisportfogadas.hu oldal szerkesztője hozzáfűzte: választás előtt tájékozódni kell az aktuális bónuszokról, így a kezdőtőkénket gyorsabban növelhetjük. Sok játékosnak fontos, hogy az iroda és az ügyfélszolgálat elérhető legyen magyar nyelven és érdemes még utánanézni annak is, milyen valutában nyithatunk számlát, mert a konverziós költségek is pénzt emészthetnek fel - igaz, árfolyam-emelkedés esetén nyerhetünk is.

Portik Lóránd, a magyar sportfogadó portál - a sportfogadas.org - szerkesztője arra hívta fel a játékosjelöltek figyelmét, hogy ne akarjanak egyik napról a másikra meggazdagodni, ez a játék nem erről szól. Amíg valaki egy sikeres sportfogadó lesz, az egy hosszú folyamat, de meg is érheti befektetés. Ajánlott egy megfelelő pénzkezelési rendszer alkalmazása (a profik ezt moneymanagementnek nevezik), ez azt jelenti, hogy az egyenleg csak egy bizonyos százalékával játszanak - tette hozzá Portik.

Akadnak olyan online irodák is, amelyek nem ajánlottak a fizetési nehézségek miatt, de vannak, amelyek a játékosoknak küldött levélszemetek (spamek) miatt kerülendők - mondta Portik Lóránd, aki munkatársaival az általa szerkesztett magyar sportfolgadó portálon feketelistát állítottak össze nem javasolt oldalakról.

A spanyolok a favoritok

Bár még hónapok múlva kezdődik a futball-világbajnokság, már lehet fogadni az irodákban. A jelenlegi ajánlatok szerint a Sportingbet oldalán 100 forintra 500-at fizet a spanyolok esetleges győzelme. A második helyen a brazilok állnak, a harmadikon pedig az angolok vannak 6-os, illetve 6,5-es szorzóval. Ha a nem túl esélyes Új-Zéland lesz a befutó, akkor 100 forintra több mint 100 ezer forintot kaphatunk.

A nyeretlenek is nyerhetnek

A Szerencsejáték is készül a labdarúgó-világbajnokságra - mondta Somorai László, a Szerencsejáték Zrt. kommunikációs igazgatója, aki konkrétumokat nem árult el, csupán annyit mondott, a játékosok is nyerhetnek, akik nem találták el az adott eredményt. Ők európai klubcsapatok focimeccseire szóló jegyekkel, vagy utazásokkal lehetnek gazdagabbak.



A Bwin szerint is a spanyol gárdának áll a zászló, ötszörös szorzó mellett, a brazilok világbajnoki címére ez a cég is hatszoros összeget fizet, ám az angol válogatott győzelme esetén hétszeres az odds, ugyanilyen ajánlatot kínál az Unibet is.

Vannak azonban nagyobb különbségek is a különböző oldalak szorzói között, Németország győzelmére például a Bwin 11-szeres, az Interwetten 12-szeres, a Sportingbet 13-szoros, az Unibet pedig 15-szörös pénzt fizet. A Bet365, az Expect egyelőre nem kínál fogadást a győztesre, de a csoportmeccsekere már lehet tippelni.

Az offline játéknak is megvan a bája

"Több éve játszom online fogadóirodákkal, de az offline porondon is jelen vagyok" - mondta az [origo]-nak egy rendszeres játékos és hozzátette: az online irodák kényelmesek, de annak is megvan a bája, hogy szombaton lemegyek a lottózóba és kézzel kitöltöm a totószelvényt.

"Az online irodák elsők között a magyar piacon megjelent irodákkal játszom, a Sportingbet, Bwin és a közelmúltban az Interwettent is felvettem a palettára. Néha pedig megpróbálkozom új oldalakkal, a bónuszok miatt. Bár logikus lenne, hogy az azonos eseményre nagyobb szorzót nyújtó oldalra menjek, de általában nincsenek nagyobb különbségek, csak emiatt nem érdemes váltogatni" - mondta a játékos.

Játék vs. adó

Bár kevesen tudják, de a jó tippekért járó összegekből az állam is kér. Jelenleg minden nyeremény adóköteles, de a veszteségek nem írhatóak le az adóból, így ez a rendszer nem alkalmas arra, hogy bárki munkaként kezelje a sportfogadást - mivel nem csak az össznyereség után adózik, hanem minden nyereménye után külön-külön. "Ha esetleg valaki rendszeres jövedelmet tud felmutatni a sportfogadásból, akkor azt év végén az adóbevallásában fel kell tüntetnie" - mondta Szilasi Viktória. "Az adóhatóságtól nem félek igazán, mert nem játszom nagy pénzekkel, néhány tízezer forint van a számlámon, még nem vettem ki pénzt. A játék kedvéért fogadok" - tette hozzá az általunk megkérdezett hobbijátékos.

Mivel az internetes fogadóirodákat, pókeroldalakat üzemeltető cégek székhelye általában offshore terület, ezért a nyereményből nem vonnak le semmiféle adót. A játékos saját internetes számlával rendelkeznek, ezen azonnal jóváírják a nyeremény összegét. A számla felett a játékos rendelkezik, át tudja utalni a rajta lévő összeget a saját bankszámlájára - ismertette az [origo]-nak az elszámolás menetét az online pókerezésből élő neve elhallgatását kérő játékos, aki rendszeresen fogad meccsekre is.

Praktikus tanácsok kezdő fogadóknak

Ügyfélszolgálat: fontos szempont, hogy ha valaki bajba kerül, akkor minél hamarabb választ kapjon a kérdéseire, és sokaknak az is fontos, hogy az ügyfélszolgálat magyarul is elérhető legyen

Kezelőfelület: sokak az alapján választanak, hogy hol lehet a legegyszerűbben fogadni

Be- és kifizetés: mindkettőnek megbízhatóan kell működnie, tehát könnyen és gyorsan lehessen végrahajtani az utalásokat, azaz befizetni és kivenni a nyereményt


Az online szerencsejátékosok többsége inkább nem vallja be ezeket a jövedelmeket, mert a bankok pár százezer vagy egymillió forintos összegeket nem jelentik, és az APEH sem foglalkozik ezzel a tapasztalok szerint - tette hozzá a pókerjátékos, aki azt is elmondta: nagyobb nyeremény esetén se adóznak az emberek, inkább részletekben utalják el a bankszámlájukra a pénzt.

Mit mond a törvény?

Az APEH kifejezetten fogadások és pókerezés miatt ugyan eddig nem indított vizsgálatot, de aki látványosan meggazdagszik ebből, azt utolérheti egy vagyonosodási vizsgálat, amelynél a bankszámlakivonat az első, amit megvizsgálnak. Ha külföldi szerencsejátékból származó jövedelemre bukkannak a számlán, bírságot és késedelmi kamatot is kivet az adóra a hatóság.

A szja-törvény szerint egyébként a nyeremény címén kapott bevétel egésze jövedelem, ami 25 százalékos kulccsal adózik. Magyarországon az adót a kifizetőnek kell levonnia a kiosztandó nyereményösszegből. Nem kell adót fizetni a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény alapján engedélyhez nem kötött sorsolásos játékból, sorsjátékból, pénznyerő automatából, játékkaszinóból, a bukmékeri rendszerű fogadásból, továbbá a lóversenyfogadásból, bingójátékból származó nyeremény után.