Kelet-Magyarországon még mindig sorra dőlnek be a cégek

Vágólapra másolva!
Nyugat-Magyarországon vége a válságnak, Kelet-Magyarországon viszont még tombol - ez derül ki az Opten céginformációs szolgáltató felszámolási adataiból. A tavalyi második félévben kibontakozó tendenciák általánossá váltak, a dunántúli régiókban határozottan csökken a bedőlt cégek száma, a Közép-Magyarország régióban és az ország keleti felében pedig növekszik. Üdítő kivétel Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, amelyen mintha átrobogott volna a válság.
Vágólapra másolva!

A Dunántúlon csökken, Közép- és Kelet-Magyarországon viszont továbbra is nő a bajba jutott cégek száma - közölte a céginformációs szolgáltatásokat nyújtó Opten Kft.

Ahogyan eddig, úgy most is a Dél-Dunántúlon a legjobb a helyzet, ahol a január-februári időszakban összesen 24 százalékkal kevesebb cég ellen indult felszámolási eljárás, mint egy évvel korábban. A térség eddig is a válság által legkevésbé sújtott régiója volt az országnak: itt kizárólag 2008 végén és 2009 legelején mutattak érdemi növekedést az adatok, tavaly februártól stabilizálódott, majd csökkenésnek indult a bedőlések száma.

A másik nagy nyertes a Közép-Dunántúl régió, ahol az év első két hónapjában 16 százalékkal kevesebb céggel szemben indítottak felszámolást a hitelezők, mint egy évvel korábban. A Közép-Dunántúl régió "válságkarrierje" azonban eltér déli szomszédjáétól, mert itt 2009 elején még nagy erőkkel támadott a válság. Tavaly az első félévében a bedőlt cégek száma több mint 50 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, azóta viszont nagyot fordult a világ.

A fővárosban még nincs javulás

A dunántúli régiók sorából némiképp kilóg Nyugat-Magyarország, ahol lényegesen szerényebb mértékben ugyan, de szintén csökken a bajba jutott cégek száma. A régió két szomszédjához hasonlóan akár jól is szerepelhetne, ám Vas megyében 2006 óta lassan, de biztosan emelkedik a felszámolási hányad, azaz a bedőlt cégek aránya a működő cégekhez képest. Tavaly a ráta 1,8 százalékról 2,2 százalékra romlott, holott 2006-ban egy százalék alatt maradt.

Közép-Magyarországon és a fővárosban van Magyarországon messze a legtöbb vállalkozás bejegyezve, és itt még tart a növekedés. Az év első két hónapjában a régióban 24 százalékkal több céget számoltak föl, mint egy évvel korábban, vagyis a térség vízválasztó az ország két fele között. Az Észak-Magyarország régió mutatja ma a legerősebb válságtünetet, itt az első két havi növekedés üteme 43 százalék, míg a Dél-Alföld régióban "csupán" 29 százalék.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei "csoda"

Magyarország keleti részén kilóg a sorból az Észak-Alföld régió. Ennek egyetlen oka van: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei csoda. Jász-Nagykun-Szolnok megyében ugyanis 77 százalékkal, Hajdú-Biharban pedig 25 százalékkal több céggel szemben indult felszámolási eljárás, mint egy évvel korábban, ám Szabolcs mindezt 65 százalékos csökkenéssel kompenzálni tudta. Sőt az ottani visszaesés révén a régió egészében 25 százalékos csökkenést mutatott az első két havi adat.

Mindez azért lehetséges, mert Szabolcs-Szatmár-Beregben korábban messze a legtöbb cég jutott bajba a három megye közül. A megyében 2008-ban és 2009-ben rendkívül magas, 8,7 százalék volt a felszámolási hányad, s ez egyedülálló Magyarországon. Összehasonlításul: a második legrosszabb helyzetben levő Nógrád megyében csak tavaly emelkedett 5 százalék fölé a mutató, 2008-ban még 4 százalék alatt maradt. Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója szerint nem tudható, pontosan mi zajlik a keleti végeken - elképzelhető, hogy egy korábban virágzó ágazat agóniája ért véget, de az sem kizárt, hogy cégtemetők működtek a térségben, és ez az "iparág" valamiért máshová helyezte át a székhelyét.