Április tizenötödikéig ki kell vágni azokat a szőlőültetvényeket, amelyek megszüntetésére mintegy háromezer-háromszáz termelő összesen három és félmilliárd forintnyi támogatást kapott.

Azoknak, akik 1996. május elseje és 2004. április harmincadika között vágták ki ültetvényüket, és így újratelepítési joguk keletkezett, legkésőbb július végéig kell telepíteniük az új szőlőket.
Mint azt Soproni Horváth Lajos, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) sajtófőnöke korábban közölte: a kivágásra engedélyezett terület nagysága az idei borpiaci évben kétezer hektár. Ez, a megelőző borpiaci évre jóváhagyott ezerkétszáz hektárral együtt összességében nem éri el a 2008. augusztus elseje és 2011. július harmincegyedike között, támogatással kivágható 6821 hektáros maximális területnagyság felét.

Forrás: MTI

Már csak hetvenezer hektár termő szőlőterületünk van

A támogatás kifizetésének feltétele, hogy a kérelmező a szőlőültetvény kivágását a vonatkozó FVM-rendeletben meghatározott módon hajtsa végre. Ennek értelmében, a szőlőtőkék föld feletti részeit, illetve a föld alatti részekből legalább a gyöktörzset eltávolítva, a területet mezőgazdasági művelésre alkalmas állapotba kell hozni.

A szőlőültetvények kivágására, és annak az MVH-hoz történő bejelentésére április tizenötödikéig van lehetőség. Eddig a hivatalhoz mintegy ötszáz kivágási bejelentés érkezett. Ám az elmúlt időszakban lehullott nagy mennyiségű csapadék lassítja az előírásoknak megfelelő ültetvény-kivágást, valamint azok ellenőrzését is.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) adatai szerint Magyarországon jelenleg mindössze hetvenezer hektáron van termő szőlő.