Külföldi nagybankokat vádolnak csalással - gazdasági lapszemle

Vágólapra másolva!
A börtönben megtámadták Bernard Madoffot, akit az évszázad csalójának tartanak a Wall Streeten. Négy nagy nemzetközi banknak bíróság előtt kell felelnie egy évekkel ezelőtti milánói kötvénykibocsátás miatt, a General Motors idén pedig nyereséges lehet az autógyár pénzügyi vezetője szerint - derül ki a külföldi gazdasági lapokból.   
Vágólapra másolva!

Négy óriásbankot vádoltak meg csalásban való részvétellel egy Milánó városát finanszírozó ügy kapcsán. A UBS, a JPMorgan Chase, a Deutsche Bank és a szintén német Depfa nagybankoknak azért kell bíróság elé állniuk, mert a vád szerint részük volt a város 2005-ös kötvénykibocsátása során elszenvedett veszteségekben. Az ügy ahhoz hasonló, ahogy Görögország titkolta el adósságát amerikai banki segítséggel, s a várakozások szerint tisztázza, hogy kinek a felelőssége az önkormányzatok fölösleges kockázatvállalása - írja a Financial Times.

Megtámadta egy börtöntársa Bernard Madoff csalót, aki több milliárd dolláros sikkasztás miatt kapott 150 év elzárást. A Reuters írása szerint törött orral és bordákkal, valamint vágásokkal a fején vitték kórházba még tavaly decemberben Madoffot - adta hírül a Reuters.

Ben Bernanke, az amerikai jegybank elnöke a Reuters cikke szerint arra szólította fel a törvényhozókat, hogy gondolják át újra a Fed felügyeleti jogainak megnyirbálását. A tervek szerint több ezer kisebb pénzintézet ellenőrzése kerülne ki a központi bank irányítása alól, ami szerintük nagyban rontaná a Fed hatékonyságát - írja a Reuters.

A japán jegybank könnyített a hitelezésen, amivel a defláció (árszínvonal-csökkenés) ellen küzd - olvasható a New York Times internetes oldalán. A legtöbb nagy gazdaságban már azon spekulálnak a piaci szereplők, hogy mikor fognak kamatot emelni a központi bankok, míg a túlpörgéstől tartó Kínában folyamatosan szigorítanak a hitelezésen. Japán a megemelt hitelezéssel a gazdaságot segítené.

Chris Lidell, a General Motors pénzügyi vezetője szerint a tavaly becsődölt autógyár már 2010-ben nyereséges lehet, erre egyre komolyabb esélyt látnak - derül ki a Wall Street Journalból. Az amerikai óriás jelentős átszervezésen, leépítésen, márkák eladásán van túl, de korábban nem reménykedtek abban, hogy hamar nyereségessé tud válni a működés.

Az Európai Unió bírálta az Egyesült Királyságot és más európai országokat amiatt, hogy túl optimista növekedési becsléseket adtak ki. Az Európai Bizottság szerint el kell oszlatni a hatalmasra duzzadt költségvetés hiány körüli bizonytalanságot. Nagy-Britannia idén 12,6 százalékos deficitet vár, de a bizottság szerint ennek lefaragására adott brit válasz túl nagy növekedéssel számol - írja a BBC.