Tüntettek, sírnak a taxisok

Vágólapra másolva!
A budapesti taxisok fix- vagy minimumtarifát és a drosztengedélyek kiadásának befagyasztását szeretnék elérni. A nagyobb taxitársaságok hétfőn ezért tüntettek Budapesten - közölte Dénes Attila, a felvonulás szervezője, az alakuló Budapesti Taxis Szövetség képviseletében.
Vágólapra másolva!

Dénes Attila szerint a tüntetésen az összes nagyobb budapesti társaság részt vett, körülbelül negyven-ötven autóval, és petíciót adtak át a Főpolgármesteri Hivatalban, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumban, valamint a Fővárosi Taxiállomásokat Üzemeltető Szolgáltató Kht.-nál.
A taxisok azt szeretnék elérni, hogy fix- vagy minimumtarifát vezessenek be, amelyet egy BKV-jegy árában határoznának meg. Így nem történhetne meg, hogy egyes társaságok százötven forintos tarifákkal dolgoznak - mondta Dénes Attila.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Budapesten jelenleg 328 taxiállomáson 1480 várakozóhely van, amire összesen 5700 taxi jut. Az 1480 várakozóhely - figyelembe véve az utasokat szállító gépkocsikat - körülbelül ennek háromszorosát, vagyis 4440 taxit tud kiszolgálni. A szervező szerint ezért a Fővárosi Önkormányzat több mint ezer taxisnak tehát úgy adja ki az évente huszonötezer forintért kiváltható droszthasználati engedélyt, hogy nincs elegendő várakozóhely. A felvonulók ezért - megtartva a már meglévő engedélyeket - azonnali létszámkorlátozást sürgettek.

A petíció szerint "az elmúlt tíz évben semmilyen érdemi változás nem történt Budapesten, amely elősegítette volna a fővárosban dolgozó több ezer taxisofőr boldogulását, megélhetését". Hangsúlyozzák: rendbe kell tenni a szakmát, és védeni kell a vállalkozásokat, amelyek számára "pillanatnyilag a fő veszély a piaci verseny felpörgése és az öngyilkos árverseny, ahol a végtelen számú egyéni vállalkozó nem tudja érvényesíteni a valós költségeit".