MNB-alelnök: Tovább csökkenthető az alapkamat

Vágólapra másolva!
Több elemző szerint újabb kamatcsökkentésre ad lehetőséget a forint erősödése, ami azt jelzi, hogy a befektetők vonzó célpontnak tartják Magyarországot.
Vágólapra másolva!

Karvalits Ferenc, az MNB alelnöke egy frankfurti fórumon azt mondta, hogy Magyarország számára további lehetőség nyílik a pénzpiaci lazításra, azaz az alapkamat csökkentésére. Szerinte a forint ereje, a befektetők kockázatvállalási hajlandóságának növekedése és az infláció várható alulteljesítése teszi lehetővé a lazítást.

A Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint is folytathatja a Magyar Nemzeti Bank a kamatcsökkentési programját, mert a forint erős. "A magyar pénz ereje azt mutatja, hogy a befektetők kedvelik Magyarországot" - mondta Nigel Rendell, az RBC közgazdásza és hozzátette: "a forint meglepő ereje jó hír és lehetővé teszi a jegybanknak, hogy gyorsabban és nagyobb mértékben vágja a kamatot, mint korábban arra számítani lehetett. A Magyarországról alkotott kép inkább pozitív és nem látok belföldi kockázatot, amely felborítaná ezt a trendet".

Új lendületet kaphat az MNB

Raffaella Tenconi, a Wood elemzője szembement azokkal az érvekkel, amelyek azt a mérsékelt jegybanki álláspontot támasztották alá, miszerint a görög válság és a magyar választások kockázatai miatt nem lehetett nagyobb kamatvágásokat végrehajtani. Az elemző szerint a befektetők növekvő kockázatvállalási hajlandósága felülírja ezeket az érveket. "A lazítási ciklus új lendületet kaphat" - mondta.

Az MNB döntéshozó testülete, a monetáris tanács március 29-én tartja következő kamatdöntő ülését, a piaci várakozások szeirnt a jegybankárok mérsékelni fogják a jelenleg soha nem látott mélységben - 5,75 százalékon - lévő alapkamatot.

Magyar devizakereskedők nem azonosan látják a választásokban rejlő kockázatokat. A Raiffeisen és a Commerzbank szakértői szerint nincs különösebb rizikója a voksolás eredményének, mert a piac gyakorlatilag biztosra veszi a Fidesz győzelmét. Kolba Miklós, az ING szakértője közölte, hogy a Fidesz győzelme valóban be van árazva, ám a külföldi befektetőknek nem mindegy, hogy a Jobbik milyen eredményt ér el. Utóbbi párt jelentős térnyerése gyengítheti a forintot - tette hozzá Kolba.

A forinterősödést egyébként nem tartja mindenki jónak: a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége márciusi konferenciáján az egyik vállalkozó azon kesergett, hogy a 260 forintos euróárfolyam ellehetetleníti a hazai cégeket, amelyek exportra termelnek. Véleménye szerint a 280 forintos árfolyam sokkal inkább segítené a gazdasági fellendülést.