Javított a forint, rekord közelében járt a svájci frank

Vágólapra másolva!
A svájci frank az euróval szemben hétfőn rekordszintre erősödött, kedden azonban kicsi gyengült a svájci pénz. Ezzel párhuzamosan a forint is javított helyzetén.
Vágólapra másolva!

Kedden reggel - pár perccel 9 óra után - 264 forintba került egy euró a devizapiacon. Ez gyengülést jelent a kora reggeli 263,30 forintos árfolyamhoz képest, erősödést viszont a hétfői 264,20-265 forintos kurzusokhoz képest. A dollárt kedden reggel 195,40, a svájci frankot pedig 185 forint felett jegyezték.

A hétfői forintgyengülés elsősorban azzal magyarázható, hogy a befektetők kockázatvállalási kedve alacsony volt. Elemzők a Görögországnak nyújtandó segítség körüli bizonytalanságokkal, illetve a 25 bázispontos múlt heti indiai kamatemeléssel magyarázták a befektetők óvatosságát.

Ebben a piaci környezetben a legtöbb feltörekvő piaci deviza, így a forint is jellemzően gyengül az eladások hatására, a piaci szereplők pedig a biztonságosabb devizák, köztük a svájci frank felé fordultak. Ennek köszönhetően a frank euróhoz mért árfolyama hajszálnyira a történelmi árfolyamrekord, azaz az 1,43-as szint közelébe erősödött. (A hétfői bankközi kereskedelemben egészen 1,4308-ig gyengült az euró, majd 1,4315 frankra korrigált.) Kedden azonban veszített értékéből a frank, 9 óra után 1,4340 körül járt az euróhoz mért jegyzés.

A svájci frank a múlt hét közepén jelentősen erősödött az euróval szemben, mert piaci értesülések szerint a svájci jegybank (SNB) az eddiginél kisebb elánnal közd a a frankerősödés ellen. A svájci jegybankárok azonban jelezték, a frank túlzott erősödésével szemben fellép majd a jegybank.

A Raiffeisen devizapiaci kommentárja szerint bizonyos erősödés elteltével az SNB újra intervenciót hajt végre, azaz beavatkozik, hogy megakadályozza a frank drágulását. Azt azonban még nem lehet tudni, hogy a svájci jegybank milyen árfolyamszintnél fog lépni.