Kétszázmilliós adóhiányt talált egy számlázási láncnál az APEH

2010.03.23. 11:07

Hat személlyel szemben bűntető eljárást kezdeményezett az adóhivatal, mivel egy építőipari láncolat cégei összesen 200 millió forint adót nem fizettek be, a központi társaság adóhiánya csaknem 120 millió forint.

Majdnem 120 millió forintos adóhiányt tárt fel az APEH Közép-magyarországi Regionális Igazgatósága annál az építőipari társaságnál, mely több autópálya építésen is alvállalkozóként működött közre. Az ellenőrzés olyan számlázási láncolatot tárt fel, amely a vizsgált társaság által kibocsátott számlák utáni áfa fizetési kötelezettség csökkentésére irányult.

A revízió megállapította, hogy a vizsgált társaság építőipari munkák végzésére szerződött, a munkákat azonban alvállalkozókkal végeztette el. Az alvállalkozók pedig további alvállalkozókat, azok pedig újabb társaságokat vontak be a kivitelezésbe. Az adóhatóság összesen négy számlázási szinten 17 társaság "működését" térképezte fel.

A szerződéskötések előtt alakult társaságok többsége olyan székhelycímmel rendelkezett, ahol gazdasági tevékenységet nem folytattak, a bejelentett lakcímmel rendelkező képviselők, tagok nem voltak elérhetők. Két társaság felkutatása eredménytelenül zárult, mivel a cégbíróság a megadott névvel nem vett nyilvántartásba vállalkozást. A revizorok az érintett cégek között személyi összefonódásokat tártak fel, többen rokoni kapcsolatban állnak egymással, valamint a társaságok könyvelését és adóbevallásaik benyújtását ugyanazon személy végezte.

A fiktív munkavégzést támasztotta alá az is, hogy a munkálatok végzéséhez szükséges gépekkel egyetlen társaság sem rendelkezett, bejelentett alkalmazottaik nem voltak. A cégek fellelt képviselői nem tudtak tájékoztatást adni az elvégzett munkákról, a munkavégzés helyéről, a munkát végző dolgozókról és elmulasztották az építőipari munkát kísérő alapvető dokumentumok kiállítását is.

Az ellenőrzés a láncolatban szereplő társaságok terhére összesen 200 millió forintot meghaladó adóhiányt állapított meg, illetve hat személlyel szemben bűntető eljárást kezdeményezett az adóhivatal.