Európai minimálbérről tárgyalhat az EU egy belga lap szerint

Vágólapra másolva!
Közös, de nem összegszerűen meghatározott, hanem az egyes országok életszínvonalához igazított minimálbér bevezetéséről egyeztetnek hamarosan Brüsszelben egy belga lap szerint. Ha az értesülésben szereplő arányszintet vezetnék be, Magyarországon 120 ezer forint fölé emelkedne a minimálbér bruttó összege, ami nettóban is csaknem 90 ezer forint.
Vágólapra másolva!

Az európai uniós minimálbér bevezetése is szerepelhet az EU júliusban hivatalba lépő belga soros elnökségének napirendjén - írta keddi számában a La Libre Belgique című brüsszeli napilap. A bevezetés mellett érvelők szerint a versenyképesség javítása és a tagországok közti szociális különbségek csökkentése érdekében van szükség ilyen szabályozásra.

Nem EU-szerte egységes nagyságú minimálbér meghatározásáról van szó, hanem az egyes országokban tapasztalható megélhetési költségekhez történő viszonyítás egységesítéséről. A lap szerint az átlagbér 60 százaléka lehet a minimumszint, ez ugyanis a belga felfogás szerint a szegénységi küszöb értéke.

Jelentős eltérések

Nem minden EU-tagországban létezik minimálbér, és ahol van, ott is nagyok a különbségek: 2006-os adatok szerint Luxemburgban 1503, Lettországban viszont alig 129 euró a minimálbér mértéke, ami csaknem 400 ezer, illetve alig több mint 33 ezer forintot jelent. Idehaza most 73 500 forint a minimálbér - ez csaknem szja-mentes érték. A bruttó átlagkereset a KSH múlt heti jelentése szerint 206 900 forint, ennek 60 százaléka 124 140 forint, ami a mostani szabályok szerint csaknem 90 ezer forintos nettó bért jelent.

A belga lap szerint az uniós minimálbér-szabályozásról szóló felvetést Camille Dieu, brüsszeli szocialista képviselő és korábbi szakszervezeti aktivista tette le az asztalra, még 2009 októberében. Joëlle Milquet, belga munkaügyi miniszter támogatásáról biztosította az ötletet, de egyelőre még meg kell küzdeni azért, hogy a javaslat valóban felkerüljön a belga elnökség hivatalos programpontjai közé.

Szakszervezeti ötlet

Dieu javaslata a Szakszervezetek Európai Konföderációjának korábbi felvetésén alapul, a szervezet ugyanis már jó ideje hangsúlyozza, hogy sürgősen tenni kell valamit az alacsony bérek ellen, illetve el kell érni, hogy minden uniós országban legyen a minimális bérszintet előíró szabályozás.

A javalatot jegyző képviselő szerint egyensúlytalanság van a versenyszabályok erőteljes harmonizációja és a szociális szabályok nagyon limitált közelekedése között. Dieu szerint a szolváltatások szabad áramlásáról szóló Bolkestein-direktíva a minimálbéres szabályok nélkül az alapvető szociális jogok kijátszását teszi lehetővé. Egy másik érv szerint azért van szükség minimálbérre minden tagállamban, mert így fenn lehet tartani a bérek és a munkanélküliségi segély közötti különbséget, és így ösztönözni lehet a munkavállalást.

Belgium után, a jövő év első felében Magyarország lesz az EU soros elnöke.