Tovább menetel a frank, egy helyben a forint

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A görög problémák miatt gyengült az euró, ami a forinttal szembeni árfolyamában kevésbé, de a svájci frankkal szemben jelentősen megmutatkozott. A frank már erősebb, mint a válság legsúlyosabb időszakában.

A piacok az euró gyengítésével "jutalmazták" az IMF bevonásával körvonalazódó uniós támogatási mechanizmust a görög adósságszolgálati probléma rendezésére. Az IMF bevonása a rendezési tervbe azt az üzenetet hordozza a piacok számára, hogy az EU képtelen kordában tartani "renegát" tagjait.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője azonban nem számít az euróval szembeni komolyabb mozgásra a csütörtök-pénteki uniós csúcs előtt, ahol a görög problémákról is beszélhetnek a politikusok. Az elemző ennek megfelelően 262-265 forintos sávba várja ma a hazai pénz árfolyamát.

Portugáliát azonban leminősítette a Fitch, ami miatt az euró tovább gyengülhet. A görög válság kapcsán felmerült, hogy az adósságválság más országokra is átterjedhet, így Olaszországra, Portugáliára vagy Spanyolországra, mélyítve az eurózóna problémáit.

Az euró árfolyama rekord mélységbe zuhant a svájci frankkal szemben. A svájci frank korábbi árfolyam rekordját, az 1,4300 frankos euró jegyzést kedden lépte át. A korábbi rekordot a válság legsúlyosabb időszakában érte el. A frank lendületesen erősödik a múlt hét szerdája, az 1,5000-ös technikai ellenállási pont áttörése óta. A frank erősödése mögött az a piaci felismerés áll, hogy a svájci jegybank felhagyott a frank erősödésének fékezését célzó nyíltpiaci intervencióival annak alacsony hatékonysága miatt. (A frank erősödésének devizahitelekre kifejtett kedvezőtlen hatásáról itt olvashat bővebben.)

Az eurót 263,51, a dollárt 196,97, a svájci frankot 184,43 forintért adták délelőtt negyed tizenkettő körül.