Alig mozdult a forint

Vágólapra másolva!
A nap nagy részében 264 forint körül mozgott az euró forintkurzusa, délután fél hat körül 263,58 forintot kellett fizetni egy euróért. Az elemzők nem várnak nagyobb elmozdulásokat a forint árfolyamában.
Vágólapra másolva!

Az euró/forint árfolyama a 263,71-264,20-as szűk sávban mozgott.

Egy dollárért 197,80 forintot kértek a bankközi devizapiacon, míg egy svájci frankért 185,20 forintot kértek.

Az eurót a görög adósságtörlesztési problémák rendezetlensége, a lehetséges megoldások körül dúló vita és az uniós tagországok között éleződő nézetkülönbségek terhelik. Emellett szerdán az eurózóna perifériáját alkotó, deficit-problémával küzdő, úgynevezett "PIIGS" országok közül a P-t, azaz Portugáliát sújtó adósbesorolási leminősítés az euró árfolyamát terhelő újabb tényezőként lépett fel.

Csütörtökön kezdett körvonalazódni az euróövezeti pénzügyi "biztonsági háló" kompromisszumos mechanizmusa. A brüsszeli uniós csúcstalálkozó kezdete előtt több kormányfő az euróövezeten kívüli európai uniós tagállamok segítésére szolgáló pénzalap kiterjesztésének lehetőségét vetette fel megoldásként. Az euróövezeti "deficit-bűnösök", konkrétan Görögország közvetlen megsegítését mereven elutasító Angela Merkel német kancellár pedig készségét fejezte ki olyan javaslatok megvitatására, amelyekben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is szerepet kap.

Amennyiben a csúcstalálkozó megoldást talál a költségvetési deficittúllépés miatt adósságtörlesztési gondokkal bajlódó euróövezeti tagországok megsegítésére, az mindenképpen enyhíti a piaci bizalmatlanság euróra nehezedő terhét.