Vágólapra másolva!
A gázfűtés olcsóbb alternatívája lehet a pellettüzelés, ám ehhez a mostaninál jóval több pelletgyárra van szükség - derül ki a Magyar Pellet Egyesület elemzéséből.
Vágólapra másolva!

Évi 5000 tonnára növeli pelletgyártását a tolnai székhelyű Kriszt Kft., amely a Dél-Dunántúli Operatív Program támogatásával kezdett telephelyfejlesztésbe - közölte Kárpáti Zoltán, a cég ügyvezetője csütörtökön.

A társaság 74 millió forintot költ infratruktúrafejlesztésre, raktárbővítésre, valamint egy tüzeléstechnikai bemutatóterem építésére. A beruházáshoz 50 százalékos támogatást kap a cég.

A tavaly fél milliárd forintos árbevételt elért kft. két éve állít elő saját faipari melléktermékekből nagy fűtőértékű, préselt tüzelőanyagot, amelyet jelenleg 80 százalékban külföldön értékesítenek. A jövőben nagyobb arányban tervezik a belföldi értékesítést, és jelentősen növelik az előállított tüzelőanyag mennyiségét is. Jövőre a tervek szerint 5000-7000 tonna pelletet gyártanak majd a cég tolna-mözsi telephelyén.

A pellettüzelés komoly felfutás előtt állhat, mivel 30 százalékkal olcsóbb, mint a gázfűtés - írja a csütörtöki Világgazdaság. A Magyar Pellet Egyesület ágazatfejlesztési stratégiája szerint szabályozott piacépítéssel öt éven belül évi 716 millió köbméter földgáz felhazsnálását lehetne kiváltani pellettüzeléssel. Ehhez viszont kevés a mostani 10 pellettgyár, több mint negyven hasonló egységre lenne szükség. A gyárberuházások nyomán 2015-re 1600 munkahely létesülne, a foglalkoztatásból származó állami bevétel pedig évi 3,5 milliárd forintot tenne ki - derül ki az egyesület prognózisából.