Újabb kamatvágást vár a piac

Vágólapra másolva!
Az utóbbi hetek fejleményei alapján valószínűleg hétfőn is csökkenti az alapkamatot a jegybank - véli az elemzők többsége. A megkérdezettek zöme idén legalább még egy vágásra számít.
Vágólapra másolva!

Az MNB kamatcsökkentő politikájának folytatását, újabb 25 százalékpontos alapkamat-csökkentést várnak a Reuters által megkérdezett elemzők - derül ki a hírügynökségnek az [origo]-hoz eljuttatott felmérésből.

A 27 megkérdezett szakember három kivétellel - ők tartást valószínűsítenek - 5,50 százalékra várja az monetáris tanács jövő hétfői, kamatdöntő ülése utáni kamatszintet. Az irányadó jegybanki alapkamat jelenleg 5,75 százalék, már ez is történelmi mélypont.

Nagyobb a szórás az elemzők év végi szintre vonatkozó jóslataiban: a legalacsonyabb becslés 4, a legmagasabb 5,75 százalék. Az átlag 5,14 százalék, ami az esetleges hétfői után még további csökkentést feltételez.

A megkérdezettek szerint márciusban 5,55 százalékra csökken a 12 havi infláció a februári 5,7 százalékról, majd az év végére 3,3 százalékra süllyed. Az államháztartás GDP-arányos hiányát az idén a kormány által várt 3,8 százaléknál magasabbra, 4,8 százalékra teszik.

Londonban is csökkentést várnak

Jóllehet a monetáris tanács közleménye a múlt havi kamatdöntő ülés után nagyon óvatos volt, és utalt arra, hogy az enyhítés a végéhez közeledik, az utóbbi időszak piaci fejleményei "elég meggyőzőek" ahhoz, hogy a testület változtasson ezen az állásponton - vagyis tovább mérsékelje a kamatot - áll a londoni 4cast gazdasági-pénzügyi elemző központ csütörtöki prognózisában. (A forint az utóbbi hetekben sokat erősödött, az államkötvények hozama pedig csökkent.)

A Barclays Capital befektetési csoport új előrejelzésében 4,50 százalékos idei kamatmélypont szerepel. A cég nem zárja ki, hogy a hétfőre várt negyed százalékpontos csökkentés után, a következő hónapokban további enyhítések lesznek.

A cég ugyanakkor felvázolt egy alternatív kamatpálya-változatot is, amely szerint az MNB áprilisban és májusban szünetet tart, megvárva, hogy milyen jelzéseket ad a választások után hivatalba lépő új kormány. E forgatókönyv alapján a kamatcsökkentés júniusban vagy júliusban folytatódhat, amikor már meredekebb ütemben csökken majd az éves összevetésű infláció is.