Rákapott a maffia a méregdrága sáfrányra

Vágólapra másolva!
Az indiai maffiák új célterméket találtak maguknak, egyre több ugyanis a fűszercsempészettel foglalkozó bűnbanda, leginkább az illegális sáfránykereskedelem futott fel az utóbbi időben.
Vágólapra másolva!

Szervezett bűnbandák álltak rá Ázsiában a fűszercsempészetre, Indiában ugyanis kétszer annyiba kerül egy kilogramm sáfrány, mint a világpiacon - derül ki a Telegraph cikkéből.

A brit lap szerint indiai repülőtereken napi rendszerességgel buknak le sáfránycsempészek, akik jellemzően Iránból hozzák be a fűszernövényt. A csempészet felfutásának az az oka, hogy Indiában 5000 dollárt, azaz nagyjából egymillió forintot is megadnak egy kilogrammért, míg Iránban és a világpiacokon ennek fele az árfolyam.

A sáfrányt Iránból legálisan is be lehet hozni, de akkor jelentős vámteher rakódna az árra - ezért is csaptak le a csempészetre a maffiák. A Telegraph szerint egy-egy útért nagyjából 100 ezer forintnyi forintnyi rúpiát kell fizetni a böröndös csempészeknek, akiket nehéz lebuktatni, mert a vámosoknak nincsenek eszközeik a sáfrány kiszűrésére.

Az indiai sáfránytermesztés központja Kasmir, ahol 20 éve még 40 tonna termett a világ egyik legdrágább fűszernövényéből, tavaly azonban csak 6 tonna volt a termés. A visszaesést a klimatikus változások, a nem megfelelő öntözés és a környezetszennyezés okozta, az árak pedig három év alatt megkétszereződtek.

A lap szerint a sáfrámymaffia központja a déli országrészben és Mumbaiban, azaz az egykori Bambayben van. A világ sáfránypiaca évi 3000 tonna, a fő termelők pedig Irán és Spanyolország. A sáfrányt étkezési célokon túl indiai vallási eseményekhez is használják, de vásárol belőle a gyógyszeripar is.