Vágólapra másolva!
A továbbiakban is szigorú költségvetési politikára van szükség ahhoz, hogy elérhető legyen a 4 százalék alatti hiány - mondta pénteken Bajnai Gordon és hozzátette: a magyar bölcsek voltak, mert elfogadták a válságkezelő lépéseket.
Vágólapra másolva!

Magyarország számára teljesíthető marad a GDP 4 százalékát kitevő költségvetési hiány - nyilatkozota Bajnai Gordon miniszterelnök a CNBC amerikai gazdasági hírcsatornának pénteken Brüsszelben.

Bajnai szerint ehhez az kell, hogy a következő kormány kitartsos a szigorú pénzügyi politika mellett, amelyet a szakmai kormány az utóbbi 18 hónapban folytatott.

A túlságosan erős megszorító intézkedések esetleges magyarországi vagy görögországi kedvezőtlen politikai következményeit firtató a kérdésre azt mondta: "a magyarok elég bölcsek voltak, és gyorsan elfogadták a válságkezelő programot" - mondta a magyar kormányfő.

Óvatosságot javasolt Oszkó

Oszkó Péter pénzügyminiszter szerdán este a röjtökmuzsaji vezérigazgató-találkozón a következő kormánynak azt üzente, hogy a piacok, azaz a nemzetközi befektetők az önkormányzati és az egészségügyi rendszer reformját várják.

Bajnai-kormány egy éve alatt "alapozó munkát" lehetett végezni, de a következő kabinetnek - mivel négy éve lesz rá, és nem feszíti hatszázalékos hiány a költségvetést - "elszabadulhat a fantáziája" - fogalmazott a pénzügyminiszter, megjegyezve, az övé is elszabadulna egy ilyen helyzetben. Oszkó szerint óvatosan kell bánni azokkal az eszközökkel, amelyek letéríthetik a költségvetést a jó pályáról, de az intézkedések közé "bőven belefér még egy ötszázalékos járulékcsökkenés"