Oszkó: Úgy adjuk át a kasszát, mint a Fidesz 2002-ben

Vágólapra másolva!
Oszkó Péter nem szeretne kampányolni, de magát megvédi az ellenzéktől. Azt állítja, hogy a költségvetésben nem lesznek csontvázak és a munkanélküliség az év végén indul csökkenésnek. 120-130 milliós hitelt vett fel a házépítésére és reméli, hogy a Fidesz nem tér át engedékeny politikára. Interjú a Népszabadságból.
Vágólapra másolva!

Oszkó kiemelte hogy neve soha nem merült fel olyan ügyletekkel kapcsolatban, amelyeknek büntetőjogi vonatkozásai lehettek volna, de például a sukorói telekcserénél ő kérte a vagyonkezelőt a peres eljárás elindítására - derül ki a Népszabadságnak adott interjújából.

A házépítési ügyéről elmondta, jóhiszeműen cselekedett, az ügy minden tekintetében vállalta és viselte a következményeket. 120-130 milliós hitelt vett fel rá, svájci frank alapon.

Nem tekinti feladatának, hogy részt vegyen a kampányban, de meg akarja védeni saját szakmai reputációját. Ezért adott esetben megvédi magát - mondjuk a blogjában.

Oszkó elmondta, hogy az egy évvel ezelőtti számokhoz képest mindenben javult Magyarország, leszámítva a munkanélküliséget. Itt még nem látszanak a javulás jelei, de érthetőnek gondolja, hogy 6 százalék feletti visszaesés mellett nem romlik ez a mutató. Szerinte az első félévben még nem is javul a helyzet, a gazdasági növekedés a második, harmadik negyedévben indulhat be, ezt követi némi fáziskéséssel a foglalkoztatás javulása.

Állítása szerint a költségvetésben nem lesznek csontvázak. Egy költségvetési gazdálkodásban azonban mindig vannak kockázatok. A következő kormány döntése, hogy folytatják-e az általuk elkezdett, meglehetősen izzadtságos munkát, vagy az előző kormányra hárítva a felelősséget engedékeny gazdálkodást folytatnak. Én úgy látom, jelen időszakban az utóbbinak nincs értelme, ebből csak kára származik az országnak.

A pénzügyminiszter szerint a fideszes politikusok által gyakran emlegetett 7,5 százalékos hiány teljesen irreális. Az a kommunikáció, amelyik ezt ismételgeti, hihetetlen módon rombolja Magyarország nehezen visszanyert hitelességét. De nem a számokról kell vitatkozni, hanem arról, milyen reformokra vállalkozik a kormány. Ebből lehet visszaszámolni, hogy mekkora hiány fogadtatható el.

A pénzügyminiszter szerint május végén 81 százalék körül alakul majd a hiány. Olyan állapotban adja át a kormány a kasszát, mint tette azt a Fidesz 2002-ben. Nagy különbség, hogy akkor nem volt válság - jegyezte meg Oszkó Péter. A pénzügyminiszter elmondta azt is, hogy van érdeklődő a Malév iránt, de érdemi tárgyalásokat nem tudnak elkezdeni. A jelenlegi kormány azt vállalta, hogy készít egy szerkezetátalakítási tervet, és megkezdi a végrehajtását. A légitársaságnak elemi érdeke, hogy erről átalakításról megegyezzen. Ha nem, akkor a Malév bajban lesz, függetlenül az állami tulajdontól - fogalmazott Oszkó.