Nem lesz nagy üzlet a vb Dél-Afrikának - lapszemle

Vágólapra másolva!
Vissza kell vennie a nyári futball-vb-t rendező Dél-Afrikának a torna gazdaságai hatásaival kapcsolatos várakozásaiból; az árkedvezmények megdobták a Toyota amerikai eladásait; John Malkovich másfél millió dolláron huzakodik a Madoff-ügy csődgondnokjával; újabb kényes ügybe látszik keveredni a Société Générale. Gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Újra kell gondolnia Dél-Afrikának a nyári labdarúgó-világbajnokság kitűzött gazdasági céljait - írja a BusinessWeek. Az eredetileg tervezett 450 ezer szurkolóhoz képest ma már csak 350 ezret várnak, de ez is optimista becslésnek tűnik az eddig eladott 100 ezer repülőjegy fényében. Az esemény hozzájárulása az ország GDP-jéhez feltehetően alig fél százalékpont lesz.

Megugrottak a Toyota amerikai eladásai márciusban - írja a Washington Post. Az elmúlt hónapokban különböző problémák miatt összesen 8 millió autó visszahívásara kényszerülő japán gyártó óriási kedvezményeket kínált a presztízsveszteségek ellensúlyozására, így az előző hónapban csak a General Motors mögött maradt el az értékesítésekben.

John Malkovich is a Bernard Madoff-féle pilótajáték károsultjai között van, és 2,23 millió dollárt akar viszontlátni a csődeljárás végén - írja a Reuters. Kérdés, hogy az Oscar-díjas színész cége kaphat-e ennyit, a csődgondnok ugyanis csak 670 ezer dollárnyíi igényt tart jogosnak. A kérdés alighanem a bíróságon dől majd el.

Egyelőre nem kerülhet szóba az alapkamat emelése - mondta az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed több vezetője a Reutersnak. Hozzátették ugyanakkor, az intézmény kész lépni, amint az infláció emelkedését érzékeli.

Egy szingapúri ügyfél számlájával kapcsolatos "anomáliákat" vizsgál a francia Société Générale - számolt be a Financial Times. A francia bank egyebek mellett arról híresült el, hogy 2008 januárjában 4,9 milliárd eurós veszteséget szenvedett, és azóta is perben áll az azért állítólagosan felelős brókerrel, Jerome Kerviellel.