Kevesebb jut a kkv-k technológiafejlesztésére

Vágólapra másolva!
A kis- és középvállalkozásoknak  2010-ben 37,4 milliárd forint áll rendelkezésre technológiafejlesztésre a tavalyi 58,7 milliárd forinttal szemben, ráadásul a kisebb keretösszeg csak szigorúbb feltételekkel hozzáférhető - közölte szerdán a Start Tőkegarancia Zrt.
Vágólapra másolva!

A 2010. évi kisebb összegű technológiafejlesztési pályázatokat márciusában írták ki, míg a nagyobb összegű pályázatok kiírása a következő hetekben várható.

A kormány 2009-ben az igénybevétel feltételeit is jelentősen enyhítette a pénzügyi válság hatásainak csökkentése érdekében, az előleg összegét 40 százalékra emelte, és a korábbi árbevétel-növekedési elvárások helyett maximum 10 százalékkal csökkenő árbevétel vagy az alkalmazotti létszám fenntartása is elegendő vállalásnak minősült.

Az 2010-es kisebb összegű pályázatoknál az elérhető támogatás maximuma 50 millió forintról 20 millió forintra csökken és a pályázóknak a tavalyival megegyező könnyített követelmények teljesítését kell vállalniuk.

A kiírás előtt álló nagyobb összegű támogatásokra szóló pályázatokon az elnyerhető támogatás összege nem változik 2010-ben, azonban a pályázóknak legalább 5 százalékos árbevétel-növekedést kell vállalniuk reál értékben a projekt megvalósítását követő 2 évben, illetve amennyiben a létszám fenntartását választanák, akkor a létszámmal együtt a nettó árbevétel fenntartását kell vállalniuk.

Szakáll Gábor, a Start Zrt. üzletág igazgatója a közleményben kiemelte, hogy míg korábban akár 70 százalékos mértékű támogatás is elérhető volt a KKV-k fejlesztési beruházásaihoz, az idei pályázatokban a maximális támogatás mértéke 50 százalékra csökken.

A Start összegzése szerint a 2004-2006 között működő Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP) keretében a kifejezetten a kis- és középvállalkozások fejlesztését célzó támogatások összege elérte a 40,8 milliárd forintot, melyből 6.448 pályázónak 38,9 milliárd forint kifizetése történt meg. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében a kis- és középvállalkozások fejlesztésére kiírt 2007 évi pályázatokon 15,4 milliárd forint forrásról született pozitív döntés, 1.135 pályázó részére. 2008-ban és 2009-ben jelentős emelkedés történt, és a három év alatt csaknem 6.400 pályázó részére megítélt támogatás összege elérte a 122,5 milliárd forintot, amelyből 44,1 milliárd forint kifizetése történt meg eddig.