Új alaptól kaphatnak pénzt a cégek

Vágólapra másolva!
Egy új, várhatóan már áprilisban induló alaptól igényelhetnek pénzt a kkv-k. A tervek szerint egy-egy cég 500 ezer eurót kaphat a Regionális Tőkebefektetési Alaptól legfeljebb öt évre, ezt az összeget további egymillió eurós tőkejuttatás egészítheti ki.
Vágólapra másolva!

A regionális operatív programok (rop) irányító hatósága létrehozta a Regionális Tőkebefektetési Alapot (RTA). Az alap a rop forrásaiból elkülönített összegekből elsősorban helyi szinten komoly növekedési potenciállal bíró kis- és középvállalkozásokat fogja támogatni - tudta meg a Napi Gazdaság.

Az alap elsődleges célja, hogy a válság miatt stagnáló vagy bajba került, de évek óta jól működő és gyarapodó kkv-knak biztosítson tőkét a fejlesztésekhez. A tervek szerint egy-egy kedvezményezett legfeljebb félmillió eurónak megfelelő, legfeljebb öt évre szóló tőkejuttatást kaphat, ezt további maximum egymillió eurós kölcsön egészítheti ki.

A futamidő végén az alapkezelő, a Regionális Tőkealap-kezelő (RTK) Zrt. az eredeti tulajdonosoknak vagy más, piaci kockázati befektetőknek adná el az üzletrészt. Azok a kisvállalkozások reménykedhetnek ebben, amelyek szerepvállalása és gazdasági súlya jelentős egy-egy település vagy kistérség valamely gazdasági ágazatában, illetve foglalkoztatásában.

A pályázás feltételei között van egyebek mellett, hogy az adott vállalkozás megrendelésekkel is alá tudja-e támasztani, hogy jelentős piaci pozíciói vagy számottevő beszállítói köre van, netán jelentős foglalkoztató egy adott településen. Másik fontos kritérium, hogy a válságot megelőzően érdemi árbevétel- és sajáttőke-növekedést tudott-e felmutatni, rendezett volt-e a gazdálkodása, illetve a megelőző két évben voltak-e komolyabb fejlesztései, beruházásai.