Erősödhet a forint, de nincs értelme beavatkozni a francia nagybank szerint

Vágólapra másolva!
A lengyel jegybank pénteken gyengítette a zlotyt, de Magyarországon erre egyelőre nincs esély - véli az egyik legnagyobb francia kereskedelmi bank, a Crédit Agricole elemzője, aki szerint erősödhet a forint a választások után, de ez nem igazán jelent gondot az exportnak.
Vágólapra másolva!

A lengyel jegybank pénteki, zlotyt gyengítő intervenciója meglepte a piacokat, mert bár a lengyel jegybank már korábban is figyelmeztetett a nemzeti valuta túlértékeltségének veszélyeire, arra nem számítottunk, hogy ténylegesen intervencióra szánja el magát - véli Stuart Bennett, a Crédit Agricole Corporate & Investement Bank (CA-CIB) elemzője, aki szerint a forint is túlértékelt, de Magyarországon nem lehet ilyen beavatkozásra számítani.

Az elemző szerint Magyarország és Csehország eddig arra összpontosított, hogy megtalája az inflációs cél eléréséhez szükséges árfolyamszintet. A lengyelhez hasonló intervenciós lépés Magyarországon nem valószínű, mert "a magyar gazdaságpolitika nem aggódik annyira az árfolyam exportra gyakorolt hatása miatt, mint a lengyel".

Van tere a kamatcsökkentésnek

Ez a jelentős kiviteli többlet fényében érthető is, hiszen az export a magyar gazdaság egyik sikerágazata. Ráadásul egy olyan kicsi és nyitott gazdaságban, mint amilyen a magyar, a fontosabb partnerek - mint Németország - importkereslete sokkal jobban befolyásolja a kivitelt, mint az árfolyam - fogalmazott az elemző, aki szerint Magyarországon hasonló lépés azért sem valószínű, mert a magyar jegybanknak még bőven van tere a kamatcsökkentésre.

Stuart Bennett szerint valószínű, hogy a választások után erősödik a forint, de az intervenció egy olyan kicsi, nyitott gazdaságban, mint amilyen a magyar, nem a legjobb eszköz az árfolyam befolyásolására. A forint hétfőn valóban erősödött az euróval szemben, bár ebben nemis annyira a választási eredményeknek, mint inkább a görög mentőcsomagnak volt hatása (erről itt olvashat részletesen.)

A németeken múlik

A bank szerint a jelenlegi árfolyamszint alapján a forint is túlértékelt az euróval szemben, és ez 3-6 hónapos késleltetéssel alááshatja a versenyképességet, bár ennek ellentmond, hogy 2008 vége óta hiába gyengült a valuta, a versenyképesség javulása nem látszott meg az exportteljesítményen - ez pedig arra utal, hogy a kereslet alakulása a mégoly erős árfolyamhatást is kompenzálhatja.

Az elemző számításai szerint Magyarország esetében 1 százalékos árfolyam-erősödés nyomán 0,5 százalékkal csökken a kivitel, a német ipari kibocsátás 1 százalékos mérséklődése pedig 1,6 százalékkal veti vissza az exportot. "A számítások azt mutatják, hogy a régió országainak exportja kevésbé van kitéve az árfolyammozgásoknak, mint Európa és azon belül is a német gazdaság teljesítményének" - állítja Stuart Bennett.