Történelmet írt az Intel, a Toyota felfüggesztette a Lexusok eladását - gazdasági lapszemle

Vágólapra másolva!
Az Intel soha nem látott eredmény ért el az első negyedévben, a remek jelentés segítette az ázsiai piacok emelkedését is. Emelett több piramisjátékkal több száz millió dollár értékű csalást elkövető bűnöző ismerte be tettét Amerikába - derül ki a gazdasági lapokból.
Vágólapra másolva!

Történelmet írt 2010 első negyedévében az Intel. A világ vezető chipgyártó cége 2,44 milliárd dolláros nettó eredményt ért el, hasonlóan nagy nyereséget eddig soha nem ért el az első negyedévben. A több mint 2 milliárdos profit közel négyszerese az előző év első negyedében elért eredménynek - írja a BBC.

Az eladások is jól alakultak, 44 százalékkal 10,3 milliárd dollárra híztak, hasonló teljesítményre számít a második negyedben a cég, a gyorsjelentéshez kapcsolt előrejelzés szerint a menedzsment 10,2 milliárd dolláros bevételt vár a második negyedévben.

Az ázsiai részvénypiacokon szerdán kedvező hangulat alakult ki, az emelkedést az Intel kiváló eredménye miatt egyre kelendőbb technológiai papírok vezették, de hozzájárult az optimizmushoz egy, a gazdasági fellendülést jósoló jelentés is - olvasható a Bloomberg piaci összefoglalójában. A japán Shinko gazdasági kutatóintézet egyik szakembere közölte: a kockázati étvágy növekszik a piacokon és javulást mutatnak az vállalati eredmények is.

Újabb csaló várja büntetését. A minnesotai Trevor Gilson Cook beismerte bűnösségét a bíróságon, hogy 190 millió dolláros csalást követette el az úgynevezett Ponzi-séma - piaramisjáték - alkalmazásával - derül ki a Wall Street Journal szerdai cikkéből.. Az újság egy másik csalásról is ír, az ortodox zsidó befektetőkre specializálódott WexTrust Capital egy amerikai vállalat vezetője szintén bevallotta, hogy Ponzi-csalással több mint 200 millió dolláros kárt okozott ügyfeleinek. Az említett összegek elenyészőek ahhoz a Bernard Madoff okozta kárhoz képest, aki ugyancsak a Ponzi-sémával 65 milliárd dolláros csalást hajtott végre és ezért 150 év börtönre ítélte az amerikai bíróság.

Újabb problémák a Toyotánál. A japán autógyártó leállította a Lexus GX 460 terepjáró (SUV) értékesítését az Egyesült Államokban, mert egy fogyasztóvédelmi magazin szerint stabilitiási problémák jelentkezhetnek - írja a Reuters. Amerikában eddig hatezer darab talált gazdára ebből a típusból. A járműveket az óceániai térségben, a Közel-Keleten és Oroszországban is forgalmazza a Toyota, ám ezeken a piacokon még nem született döntés az értékesítés felfüggesztéséről.