Alig látszik a javulás a magyar cégcsődökön

Vágólapra másolva!
A magas fizetésképtelenségi mutató tovább nőtt 2010 első negyedévében, de a növekedés üteme már csökkent. A legproblémásabb szektor az építőipar, amelyben a Coface Hungary szerint csökkennie kell a cégek számának.
Vágólapra másolva!

A Coface Hungary Hitelbiztosító legfrissebb elemzése szerint 2010 első negyedévében közel 12 százalékkal nőtt a fizetésképtelenséggel kapcsolatos hazai cégeljárások száma 2009 hasonló időszakához képest, bár a növekedés üteme lassul, ami részben annak köszönhető, hogy az elmúlt 4-5 év már elég magas bázist eredményezett.

A növekedés mértékének csökkenése a recesszió végével van összefüggésben, amely a fejlett iparosodott országokban már látható, ám Magyarországon ezek a jelek csak később lesznek érezhetőek, nálunk még inkább növekedés látható a fizetésképtelenségi eljárások számát tekintve.

Emellett a Coface Magyarországon továbbra sem tapasztalja a fizetési morál javulását. A magyar gazdasági szektorok közül a leginkább veszélyeztetettek továbbra is a kereskedelem minden ága és az építőipar. Ezek mellett az ingatlanközvetítéssel foglalkozók kerültek nagy bajba az első negyedévben.

Az eljárások 54,44 százalékát a felszámolási eljárások adják, ezek volumene 12 százalékkal nőtt. Az ügyek másik nagy részét a végelszámolások teszik ki, számuk 9 százalékkal növekedett és alig javul a helyzet az "igazi csődeljárások" számát tekintve, megállapítható, hogy a tavaly szeptemberi csődtörvény módosítás még nem érte el célját, számuk ugyan emelkedik, de az eljárások közötti aránya változatlanul elenyésző.

A csődeljárás lényege az lenne, hogy a fizetésképtelenségbe jutott cég törvényi védelem alatt tudja átszervezni a működését. Magyarországon azonban a csődbe jutó cégek többsége felszámolásra kerül. Ezen a gyakorlaton változtatna az állam az új csődtörvénnyel.

Az ágazatok közül az építőiparban tapasztalni a legtöbb eljárást, az összesnek a 19 százalékát teszik ki. A kiskereskedelem 12 százalékkal a második, a nagykereskedelem a harmadik legnagyobb szeletét adja a statisztikának 10 százalék feletti részükkel.

A Coface elemzése szerint az építőipar átláthatatlan, a piaci szereplőket nehéz minősíteni, s ebben az iparágban bizonyosan csökkennie kell a cégek számának. "Hiába csökkenne tartósan a kockázatos cégek száma" - teszi hozzá Bagyura András, a Coface Hungary kereskedelmi vezetője. Szerinte "nem jelentené feltétlenül azt, hogy rövid időn belül eléri azt az egészséges arányt, amit a hazai gazdaság mérete megkíván".

A Coface szerint a javulás első komoly jele az lesz, ha a fizetésképtelenségi eljárások száma abszolút értékben is csökkenni kezd. Jelenleg lassulni látszik a szám növekedése, de ez önmagában még nem ad okot bizakodásra.