Ingyenes tanácsadó hálózatot épít az ÁFSZ vállalkozásoknak

2010.04.20. 9:13

Ingyenes szakmai tanácsadó hálózat kialakításába kezdett az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ), hogy információkkal segítse a mikro-, kis- és középvállalkozásokat, valamint a kezdő vállalkozókat - közölte az ÁFSZ.

A projekt az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Két régióban már el is indult a tanácsadás, és a hálózat folyamatos bővítését tervezik - olvasható a közleményben.

A tanácsadók a hatályos jogszabályoknak megfelelő információkkal segítik a már működő vállalkozásokat a munkajoggal, társasági joggal, adó- és társadalombiztosítási joggal, továbbá a foglalkoztatáshoz fűződő adózási és járulékkedvezményekkel, a munkaerő-megtartással és a foglalkoztatási formákkal kapcsolatban felmerülő kérdésekben.

A kezdő vállalkozók segítséget kaphatnak az alapvető vállalkozási formák kiválasztásában, továbbá a vállalkozás indításához szükséges jogi-pénzügyi feltételeket illetően.

A Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ egyes kirendeltségein április közepétől térítésmentes munkajogi, adójogi, cégjogi tanácsadást biztosítanak a szakemberek. A Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ kirendeltségein és szolgáltató központjaiban pénzügyi, gazdasági, adó- és társadalombiztosítási tanácsadás indult el.

A tervek szerint júliustól már komplex jogi-pénzügyi tanácsadást vehetnek igénybe mindkét régióban az érdeklődők.

A hálózat folyamatos bővülése révén a tanácsadók az ország további öt régiójában is, a munkaügyi kirendeltségeken és szolgáltató központokban várják majd az érdeklődőket napi négy-öt órában, a kirendeltségek nyitvatartási rendjéhez igazodva.

A vállalkozók tájékozottságának növelése érdekében várhatóan az idén a harmadik negyedévben elindul egy internetes portál is az ÁFSZ honlapjához kapcsolódóan. Az új portál speciálisan a mikro-, kis- és középvállalkozásokat érintő alapvető jogi-pénzügyi információkon túl az aktuális támogatásokkal, pályázatokkal, foglalkoztatást érintő jogszabályváltozásokkal kapcsolatos híreket, illetve a vállalkozókat érintő eseményeket is tartalmazza.