Kevesebb dolgozó kapott magasabb 13. havi bért

Vágólapra másolva!
Az előző évi 162 ezer forintról tavaly 188 ezer forintra nőtt az átlagos 13. havi bér, ám 11 százalékkal csökkent a juttatásban részesülők száma - derül ki a Workania kutatásából.
Vágólapra másolva!

Tavaly az év végén 11 százalékkal kevesebb munkavállaló kapott 13. havi bért, mint egy évvel korábban, akik viszont részesültek ilyen juttatásban, azok 16 százalékkal több pénzt kaptak, mint az előző évben - derül ki a Workania internetes állásportál Merces fizetési felméréséből. A 13. havi bér átlagos összege tavaly bruttó 188 600, míg egy évvel korábban 162 000 forint volt.

A kutatás szerint minden munkaköri kategóriában kevesebb munkavállaló kapott jutalmat 2009 végén, mint egy évvel korábban: a segédmunkások esetében 21 százalékkal, a szakképzett munkaerő, a szolgáltatási szféra alkalmazottai közül 10, az adminisztratív alkalmazottaknál 13, a középvezetők esetében pedig 8 százalékkal csökkent a jutalomban részesülők aránya. A felsővezetők közül tavaly 9 százalékkal kevesebben kaptak jutalmat év végén egész éves munkájukért. A jutalmak átlagos összege 7 százalékkal 197 ezer forintra nőtt éves szinten.

A közszférában kevesen kaptak 13. havi bért

Az állami tulajdonban lévő cégeknél 4 százalékkal kevesebben részesültek jutalomban, mint egy évvel korábban, ők azonban átlagosan 11 százalékkal nagyobb összeget kaptak. 13. havi bért az állami cégeknél 63 százalékkal, a külföldi magántulajdonú cégeknél 21, a belföldi magántulajdonú cégeknél pedig 19 százalékkal kevesebb alkalmazottnak adták. Az államigazgatási vagy közigazgatási szektorban dolgozók esetében 73 százalékkal kevesebben kaptak 13. havi bért.

A béren kívüli juttatásokat vizsgálva a Workania felmérése megállapította, hogy az idén az első negyedévben az egy évvel korábbi adatokhoz épest 23 százalékkal csökkentek a sport- és kulturális juttatások, 19 százalékkal az élet- és balesetbiztosítási hozzájárulások. A legnagyobb megvonásokat a szolgáltatási szféra alkalmazottai szenvedték el, az ő esetükben szinte minden béren felüli juttatás 20-30 százalékkal csökkent 2009 első három hónapjához képest. Az állami tulajdonban lévő vállalatoknál legnagyobb "faragás" a szolgálati személygépkocsi magánhasználatát érte: itt 25 százalék volt a csökkenés.