Munkaügyi jogsértések 100-as listáján a Tesco

Vágólapra másolva!
Munkahelyi jogsértések száma alapján állított össze egy 100-as lajstromot a feketelista.hu. Az összesítésben az élmezőnybe került a Tesco, amelyre ezek miatt 60 millió forint bírságot szabtak ki tavaly. A lebukott cégek 40 százaléka az építőiparban tevékenykedik.
Vágólapra másolva!

A munkaügyi jogsértésekből listát készítő feketelista.hu oldal szerint a szigorodó ellenőrzések dacára növekszik a munkahelyi vétségek száma. A cégek egy része a munkavédelmi előírások kijátszásával, feketén alkalmazott munkaerővel próbál versenyelőnyhöz jutni a tisztességes vállalkozók ellenében - írja a listakészítő közleménye.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség közléseit alapul véve egy év alatt összesen 22 304 jogsértés esetében született döntés, és legtöbbször, 13 076 alkalommal feketefoglalkoztatás miatt. A munkavédelem szabályainak megsértéséért 3538 esetben, a munkaidő szabályainak áthágásáért pedig 1699 alkalommal büntetett a hatóság.

A további jellemzőbb eseteket illetően: a pihenőidő szabályainak megsértését 689, a munkabér védelmére vonatkozó szabályok megsértését pedig 646 esetben állapították meg. Az igazolások kiadásának elmulasztása miatt 853, a szabadságra vonatkozó szabályok megszegése miatt pedig 523 esetben született elmarasztaló határozat.

Az elmarasztalt társaságok közel 40 százaléka az építőiparhoz tartozik, 30 százalékuk pedig a vagyonvédelmi ágazathoz. A feketelista.hu szerint 5 milliárd forint bírságot szabott ki a felügyelőség az elmúlt évben.

A legtöbbször az Őrjárat 07 Vagyonvédelmi Szolgáltató Kft.-t marasztalták el, minden alkalommal munkaügyi jogsértések miatt. A cégre 280 millió forint büntetést szabtak ki összesen tavaly. Adóhiánya miatt a Fővárosi Bíróság felszámolási határozatot hozott ellene.

A listán 7. helyen szerepel a Tesco-Global Áruházak Zrt., amely 12 darab jogsértéssel bukott le tavaly és ezért összesen mintegy 60 millió forint bírságot fizetett. A közlemény megemlíti, hogy emellett a versenyfelügyelet is többször büntette már, így a tisztességtelen magatartásért 294 millió forintot kellett fizetnie az áruháznak.

Az összeállított 100-as lista némileg csalóka, mivel a cégek az elmarasztalások száma szerint és abc-sorrendben szerepelnek. Az 59-100. helyen lévők mind 7 elmarasztalással bírnak, de csak a Peká Építő Kft.-ig bezárólag, aki ugyanekkora számmal, de az abc szerinti sorban hátrébb van, az már lemaradt a listáról.