Vágólapra másolva!
Bár a pénzügyi rendszer stabilitását szolgálja, a bankok ellenálását válthatja ki az IMF bankadóterve. A Credit Suisse szerint ha életbe lépnek az adók, akkor az európai bankszektor adózás előtti nyeresége akár 20 százalékkal csökkenhet.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutalap (IMF) két másik stabilizációs eszközre is ajánlást tett a világ húsz legfejlettebb országát tömörítő (G20) csoportnak.

A szervezet szerint meg kell adóztatni a bankok mérlegét, illetve extra adót lehetne kivetni a bankok profitjára a pénzügyi kockázatok csökkentése érdekében - adta hírül szerda reggel a Financial Times.

Nem sérülne a rendszer

A stabilitási hozzájárulás és aktivitási adóval elérhető lenne, hogy újabb válság robbanjon ki és a pénzintézetek maguk fizetnék a mentőcsomagok költségeit. A mostani válságban az állami büdzséket dollárszázmilliárdokkal terhelték meg a bankmentések. A Quaestor hírlevele szerint pénteken - április 23-án - lesz a megbeszélés az IMF, a Világbank és a G20 tagjai között és várhatóan elfogadják az IMF adótervét.

Az adózással együtt olyan mechanizmus jönne létre az IMF terve szerint, amely a bukásra álló pénzintézetet úgy iktatja ki, hogy a pénzügyi rendszer akadálytalanul működhetne tovább. A hatékony működés megvalósításához nemzetközi együttműködésre van szükség, főleg az olyan pénzügyi vállalatoknál, melyek a határon is átnyúlnak.

A bankoknak ellenállhatnak

Bár a pénzügyi rendszer stabilitását szolgálja az IMF terve, várhatóan megosztja a szereplőket, a bankok ugyanis nem örülnek, hogy pénz vesznek ki a zsebükből.

A Credit Suisse svájci óriásbank szerint az európai bankok adózás előtt nyeresége átlagosan 20 százalékkal esne az adók esetleges bevezetése miatt, ezt pedig jelentős áldozatot jelentene. A Credit Suisse szerint a Royal Bank of Scotlandet, a Commerzbankot, a Swedbankot érintheti a legérzékenyebben az IMF javaslatában szereplő megoldás.