Beáldoznák Simor Andrást a piacok Orbán reformjaiért

Vágólapra másolva!
Komolyan nekiment a választási győzelem utáni első sajtótájékoztatóján a jegybank elnökének Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, aki szerint az MNB ezentúl nem lehet majd "offshore-lovagok szálláshelye". A piaci elemzők többsége szerint a Fidesztől várt reformok és a görög válság miatt nagy felfordulást nem okozna, ha elmozdítanák Simor Andrást, akire a leendő miniszterelnök megfogalmazásának éle irányult. Simor bejelentette, hogy nem mond le.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank az új kormány alatt nem lehet "offshore-lovagok szálláshelye" - Orbán Viktor, a Fidesz elnöke hétfői sajtótájékoztatóján ugyan nem mondta ki Simor András jegybankelnök nevét, de nem sok kétséget hagyott azzal kapcsolatban, hogy az offshore cégügyei miatt korábban sok kritikát kapott bankárt az új kormány nem szívesen látja a monetáris hatóság élén.

"Nem mondok le, a jegybank teszi a dolgát és én is, amíg tart a kinevezésem" - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a monetáris tanács hétfői ülése után tartott sajtótájékoztatón. A jegybankár - akinek hatéves elnöki mandátuma 2013 elejéig tart - nem kommentálta az MNB és a pénzügyi felügyelet esetleges összevonását, és politikai megnyílvánulásnak tekinti Orbán Viktor hétfőn elmondott kritikáját (erről itt olvashat részletesen).

Változott a hangulat

A jegybankelnök esetleges elmozdításáról korábban több elemző is azt mondta, hogy rossz üzenete lenne, így lejtőre küldheti a magyar piacokat és a forintot - a Nomura bankház szakértője, Peter Attard Montarto korábban egyenesen úgy vélte, hogy "a jegybankelnök személye elengedhetetlen a piaci optimizmushoz és a befektetők jóindulatához".

A Fidesz nagyarányú győzelme és a kormánytól várt jelentős reformok miatt azonban az [origo]-nak hétfőn nyilatkozó elemzők többsége szerint változott a hangulat. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint önmagában ugyan negatív üzenete lenne, ha a Fidesz nekimenne Simor Andrásnak, de mivel a többi, gazdaságpolitikai bejelentés fogadtatása alapvetően pozitív, a jegybank körüli ügyek csak árnyalják a bizakodó hangulatot. Az elemző szerint így nagy felfordulást nem okozna, ha elmozdítanák a jelenlegi elnököt. "Nyílt titok, hogy a Fidesz megpróbál megszabadulni Simortól" - mondta Gondi István, a Raiffeisen devizakereskedője. Szerinte az MNB független intézmény, lényegében mindegy, hogy ki vezeti azt, így ő is úgy látja, hogy nem lenne komoly kihatása Simor távozásának.

"Ez a megfogalmazás rögtön az első nap egy picit erősnek tűnik, de az üzenet tartalma nem meglepetés a pénzvilág számára, egy ideje elég egyértelmű, hogy lesz valamilyen változás a jegybankban" - mondta az [origo] kérdésére Kolba Miklós, az ING elemzője.

A pénzpiac tehát tudja, vagy legalábbis számol vele, hogy Simornak adott esetben mennie kell, de ez nem sokat számít most, amikor egyértelműen kedvező a kétharmados győzelem fogadtatása. Úgy is lehet mondani, hogy ez a kérdés nincs az új kormánytól várt öt legfontosabb döntés között - vélte Kolba Miklós. Szerinte a következő hetekben a piac arra fog figyelni, hogy a Fidesz gazdaságpolitikusai mit mondanak, például, a forintárfolyamról - ez lesz a lényeg, nem az, hogy hogyan hívják az MNB elnökét. "Ráadásul manapság mindenki el van foglalva a görög, illetve a küszöbön álló portugál-spanyol válsággal" - tette hozzá az elemző.

Mi lesz a monetáris tanáccsal?

Vannak olyan elemzők is, akik szerint ezzel együtt érdemes óvatosan közelíteni az MNB-hez. Az egyik brókercég neve elhallgatását kérő elemzője az [origo]-nak azt mondta, hogy a külföldi befektetők nem örülnének annak, ha a politika beavatkozna a jegybank életébe. A konkrét hatásokat azért nem lehet még megjósolni, mert nem lehet tudni, hogy a Fidesz pontosan mit tervez a PSZÁF-fal és az MNB-vel, és kérdés az is, hogy a Fidesz csak Simort akarja eltávolítani a jegybank éléről, vagy a kamatszintről együttesen határozó monetáris tanács többi tagját is elküldené a kormányzásra készülő párt.

"Ha mindenkit el akar távolítani a Fidesz, azt biztos nem vennék jó néven a befektetők, ha csak Simor távozik, az nem biztos, hogy nagyon megrázná a magyar piacot" - mondta a bróker. Fontos lehet az időzítés is, mert pesszimista piaci hangulatban nagyon rosszul sülhet el a dolog. A szakember hozzátette: elképzelhető, hogy Orbán hétfői nyilatkozatában üzent a monetáris tanács tagjainak, hogy a Fidesz által az utóbbi hónapokban többször hangoztatott agresszív kamatcsökkentési politika mellett foglaljanak állást, ezzel is segítsék a gazdaság talpra állítását.

Nem meglepő a kritika

Orbán hétfői szavai nem tekinthetőek meglepőnek, az elemzők ugyanis már választások első fordulója utáni első napon, azaz két héttel ezelőtt felvetették, hogy a jegybankelnök és a Fidesz korábbi konfliktusai miatt távozásra kényszerülhet az MNB első embere. Orbán már februári országértékelő beszédében kitért a jegybankra. "Olyan kormányra van szükség, amely nemcsak a kormányzást, de a jegybankot és a pénzügyi felügyeletet is megújítja, mert ezek együtt, közösen viselik a felelősséget a magyar gazdaság összedöntéséért" - fogalmazott két hónappal ezelőtt Orbán.

Simort szakmai és politikai alapon is támadta korábban a Fidesz, Orbán mostani kritikája azonban egyértelműen ez utóbbit emelte ki (a szakmai érv az volt, hogy a Simor vezette monetáris tanács nem faragta "elég bátran" a kamatszintet, ez azonban ma már nehezen védhető, a kamatszint ugyanis a hétfői ülésen újra soha nem látott mélységbe került). Offshore-ügyei miatt Simort miatt még vezető szocialista politikusok is lemondatták volna (erről itt olvashat részletesen), ami akár a jegybankelnök melletti esetleges ellenzéki kiállást is megnehezítheti.

Erősen védett pozíció

Az elemzők körében korábban nem volt egyetértés azzal kapcsolatban, hogy vajon a Fidesz bevállalja-e a jegybankelnök lecseréléséből adódó feszültségeket: a Wall Street Journal (WSJ) első forduló után megjelent cikke szerint sokan erre számítanak a piacokon, a CNBC által ugyanekkor idézett Nomura bankház szerint azonban Simor személye garancia a befektetők számára, így a Fidesz nem engedheti meg magának azt a felfordulást, ami az MNB élén történő cseréből adódna.

Simor menesztését nehezíti, hogy a jegybankelnök pozícióját erősen védi a törvény. A jegybank elnökét - akárcsak a monetáris tanács többi tagját - a köztársasági elnök kizárólag abban az esetben mentheti fel, ha "nem felel meg a feladatai ellátásához szükséges feltételeknek, illetve súlyos kötelezettségszegést követ el". Márpedig ebbe nehezen fér bele, hogy az általa követett monetáris politika vagy az elnök személye valamiért nem felel meg a kormánypártnak.

A jegybankelnököt erővel vagy ellehetlenítéssel tehát elég nehéz távozásra kényszeríteni, a Fidesz számára a legegyszerűbb megoldás az lehetne, ha Simor maga mondana le: elvileg van lehetőség arra is, hogy a kormánypárt és Simor megállapodik egymással a távozásról (Simor esetleges utódlásáról és a lehetséges jelöltekről itt olvashat).