Megakasztották Obama pénzügyi reformját - lapszemle

Vágólapra másolva!
Nem szeretne a "gonosz birodalma" lenne a Goldman Sachs, három szavazat hiányzott a gyors Obama-reformhoz, harc helyett együttműködik az eBay a kínai vetélytársával - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

A Reuters szerint a Goldman Sachs nagybank, amelyet csalással vádolt meg az amerikai pénzügyi felügyelet, azt szeretné, ha a "tények és a valódi érdemei" szerint ítélnék meg, nem pedig az alapján a közkeletű vélemény szerint, hogy a bank a "gonosz birodalma" - mondta a pénzügyi intézmény vezető ügyvédje. A bankot azzal vádolta meg a hatóság, hogy csalást követett el azzal, hogy egyes másodlagos jelzálogpiaci termékeinek az értékét jóval magasabbnak állította be az ügyfeleinek, mint amennyit valójában értek.

A befektetők egyre kevésbé bíznak abban, hogy Görögország megússza a hitelei átstrukturálása nélkül, s ez meglátszott a kötvényeik hozamain is. Az állampapírok hozama kilenc év óta nem nőtt ekkorát, mint hétfőn, amikor 3 százalékkal ugrott meg a hozamszint. Az euró tovább süllyedt a dollárral szemben a hír hatására - írja a Financial Times.

A lap arról is ír, hogy tesztszavazást tartottak az amerikai szenátusban hétfőn az Obama-kormány pénzügyi reformtervéről, de ez csúfos kudarccal zárult és a látszólag nyertes republikánusok is rosszul jöhetnek ki az ügyből. Az esemény nem akadályozta meg végleg a pénzügyi felügyelet reformját, mivel csak egy szenátor javasolta, hogy többé ne vegyék napirendre a témát. Obama azért került kellemetlen helyzetbe, mert nem csak a 39 republikánus szenátor voksolt ellene, hanem két demokrata is. A vitára bocsátáshoz 60 szavazat kellett volna, de csak 57-en álltak mellette. Az ellenzéki republikánusok nagyot kockáztattak az időhúzásra alkalmas döntéssel, mert a bankok szigorúbb felügyelete népszerű téma, később ezért visszacsaphat rájuk az ellenállás.

További szigorításokat vezethet be a kínai kormány annak érdekében, hogy megóvja a túlpörgéstől ingatlanpiacát. A hírre az ázsiai piacok veszteségbe fordultak: Ausztrália és Japán 0,1 százalékos mínusszal zárt, Dél-Korea vezető indexe 0,2 százalékkal, Hong Kong 1,5, míg Sanghaj 2 százalékot veszített - írja a Wall Street Journal.

Együttműködésre lép a világ legnagyobb internetes kereskedési felülete az eBay és a kínai piacvezető vetélytárs, az Alibaba.com. A kínai cég bejelentette, hogy lehetővé teszi az amerikaiak által fejlesztett PayPal fizetési szolgáltatást, eddig ugyanis kizárta a rivális módszerét. A Reuters szerint a két cég elkeseredett háborút vívott az évi 220 millió dolláros kínai e-piac uralásáért, most azonban inkább az együttműködést választották.