Gazdasági vészhelyzetről beszél a Fidesz

Vágólapra másolva!
A Fidesz szerint a szerdán megjelent munkanélküliségi adatok alapján nem túlzás a magyar gazdaság állapotára a "gazdasági vészhelyzet" kifejezést használni.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: minden pesszimista várakozást alulmúló gazdasági adat a munkanélküliség jelenlegi döbbenetes állapotáról szóló szám.

A munkanélküliségi ráta 11,8 százalékra emelkedett, s már 498 ezer fő az állástalanok száma - ezt az adatot jelentette meg a Központi Statisztikai Hivatal. Legutóbb 16 év volt ennyi állástalan. (A KSH jelentéséről, illetve a munkanélküliség alakulásáról itt olvashat bővebben.) Szijjártó április elején azt mondta, hogy szerinte jelenleg 16-17 százalék azok aránya, akiknek nincs tisztességes megélhetést biztosító rendszeres kereseti lehetőségük.

Központi téma a munkanélküliség

A 11,8 százalékos ráta a piaci szakértők szerint is a meghaladja a várakozásokat, de az elemzők arra is rámutatnak, hogy miközben a regisztrált munkanélküliek száma 20 ezer fővel nőtt, a foglalkoztatottak száma csak 7 ezerrel csökkent, ami az aktivitási arány javulását mutatja.

A munkanélküliség feltehetően az egyik fontos fejezete lesz a Varga Mihály Fidesz-alelnök vezette tényfeltáró bizottság jelentésének, aminek június közepére kell elkészülnie. A Fidesz már eddig is szétvert gazdaságról beszél, a távozó kabinet pedig kilábalásról: a borúlátást a költségvetési kockázatok és épp a munkaerőpiac számai indokolhatják, a derűlátásra pedig a külső egyensúly, az ipari teljesítmény és a kamatszint adhat okot.

Nehezített tisztánlátás

Az állástalansággal kapcsolatos tisztánlátást nehezíti, hogy nem csak egyféleképp lehet a munkanélküliéget mérni: a KSH becslésen alapuló adatot közöl, az Állami Foglalkoztatási Szolgálat pedig a munkaerő-piaci folyamatokat adminisztratív módszertannal méri, ez utóbbi szerint márciusban 644 ezer nyilvántartott álláskereső volt Magyarországon, miközben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat egy harmadik metodikát használ (ott 11,1 százalék a magyar ráta).

A piaci elemzők jellemzően kedvezőbben látják a Fidesznél a munkaerőpiaci helyzetet (12 százalék körül várják a munkanélküliség tetőzését), de vannak kifejezetten borúlátó jóslatok is: a Danske Bank legfrissebb elemzése szerint Magyarországon 2010-ben 13,6 százalékos, 2011-ben 14,7 százalékos, 2012-ben pedig több mint 15 százalékos munkanélkülisági ráta valószínűsíthető, ami 150 ezerrel több állástalant jelentene két év alatt.