Tüntetés- és sztrájkhullám söpör végig Románián

Vágólapra másolva!
Magasabb bérért demonstráló köztisztviselők vonultak a román kormány épülete elé csütörtökön Bukarestben, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) pedig nagyszabású tiltakozó akciókat hirdetett május 1-re.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön több száz köztisztviselő tüntetett Bukarestben a kormány épülete előtt. A köztisztviselők magasabb bérekért vonultak az utcára, hangot adva eltökélt szándékuknak, hogy május 5-én meghatározatlan időre általános munkabeszüntetést kezdenek.

A köztisztviselők érdekeit védő szakszervezetek a közszférában meghirdetett elbocsátások ellen is tiltakoznak.

Egy héttel ezelőtt a pedagógusok is egynapos sztrájkot tartottak. A kormánynak azóta sem sikerült megállapodásra jutnia az oktatási szakszervezetekkel, így részükről is újabb tiltakozásokra lehet számítani.

Az oktatási szakszervezeti vezetők korábban bejelentették, hogy várhatóan június elején meghatározatlan időre befagyasztják a tanévet az év végi záróvizsgák és az érettségi lebonyolítása előtt.

A szakszervezetek körében tapasztalható elégedetlenségekhez az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) is csatlakozott, amely Victor Ponta pártelnök révén csütörtökön bejelentette, hogy szombaton Románia több nagyvárosában tüntetéseket szerveznek, amelyekre a pártszimpatizánsokon kívül a szakszervezeteket is várják.