Rábólintott a görög segélyre a német kormány

Vágólapra másolva!
Jóváhagyta a német kormány hétfőn a Görögország támogatását célzó nemzetközi pénzügyi segélycsomagot. Az IMF-vezér szerint a Görögország támogatását célzó nemzetközi pénzügyi segélycsomag célja az volt, hogy ne kelljen az országnak 18 hónapig a piachoz fordulnia.
Vágólapra másolva!

A kabinet rendkívüli ülésén döntött arról, hogy Németország összesen 22,4 milliárd euróval vesz részt a három évre szóló segélycsomagban. A kormány úgy döntött, hogy a német szerepvállalás jóváhagyása érdekében gyorsított eljárás keretében törvénytervezetet terjeszt a parlament elé.

A német kancellár szükséghelyzetről és ezzel összefüggésben az utolsó megoldási lehetőségről beszélt Görögország megsegítése kapcsán, miután a döntöttek a Görögország támogatását célzó nemzetközi pénzügyi segélycsomagról. Angela Merkel a pénzügyi támogatásról született megállapodást mind politikailag, mind gazdaságilag rendkívüli horderejű döntésnek, egyfajta "ultima ratiónak" nevezte. Nemcsak Görögországnak kellett segíteni, de az eurót is stabilizálni kellett - mondta a kancellár.

A parlament két háza, a Bundestag és a Bundesrat várhatóan pénteken hagyja jóvá a tervezetet, amely Horst Köhler államfő aláírásával ezt követően azonnal életbe léphet. A német szerepvállalás nem a költségvetésből történik, hanem egy olyan hitelkonstrukcióval, amely az állami tulajdonban lévő KfW bank (Kreditanstalt für Wiederaufbau) égisze alatt - az állam garanciavállalása mellett - zajlik majd.

A szociáldemokraták feltétele

A pénteki szavazás azonban várhatóan nem lesz zökkenőmentes. Joachim Poss, a szociáldemokrata párt egyik vezető politikusa szerint Angela Merkel kancellárnak lépnie kell a piaci spekulációk megakadályozásának érdekében, ha pártja, az SPD támogatását is el akarja nyerni. "Merkel asszonynak erősítenie kell a hitelességén és nyomást kell gyakorolnia egy pénzügyi tranzakcióadó európai bevezetését illetően "- nyilatkozta Poss az egyik német tévécsatornának.

Merkelnek nincs feltétlenül szüksége a szociáldemokraták támogatására, de az SPD ideiglenesen le tudja fullasztani a programot azáltal, hogy ragaszkodik a bizottsági tárgyalásokhoz.

A szociáldemokraták valószínűleg azért igyekeznek bojkottálni a német segélynyújtást, mert tisztában vannak azzal, hogy ha a görögöknek nyújtott hitel befullad, azt a német adófizetők pénze bánhatja - írja a Reuters.

A kezdet vége

Görögország, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió között vasárnap született megállapodás a többéves pénzügyi támogatási csomagról. Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök szerint a cél a csődhelyzet elkerülése, de a megállapodáshoz kapcsolódó szigorú takarékossági program a görög lakosságtól is nagy áldozatokat kíván.

Londoni gazdasági elemzők szerint a segélycsomag "csak a kezdet vége", hiszen az korántsem hosszú távú megoldás, ráadásul az euróövezet többi gyenge költségvetési helyzetű és eladósodott tagállama is bajba kerülhet. A Lombard Street Research nevű vezető londoni gazdaságelemző cég értékelése szerint bizonyos, hogy Görögországnak 2011-ben és 2012-ben még több pénzre lesz szüksége. A további segítségnyújtást azonban "kétségtelenül" újabb elhúzódó tárgyalások előzik majd meg, amelyeket erősödő piaci kilengések kísérnek. Ráadásul Görögország kisegítésével elvvé válik a piac szemében, hogy más, súlyos bajban lévő eurótagállamok - Portugália, esetleg Spanyolország, sőt talán Olaszország is - hasonló segítségben részesül - áll az elemzésben.

A francia gazdasági miniszter az Európa Unió Stabilitási és Növekedési Paktumának reformjára szólított fel. "A radarunkba feltétlenül bele kell venni a versenyképesség és a pénzügyi stabilitás vizsgálatát" - hangsúlyozta Christine Lagarde francia pénzügyminiszter a Le Monde című napilap hétfő délután megjelent számának adott interjúban.

"Nem voltunk eléggé figyelemmel azokra a versenyképességi eltérésekre, amelyek egyre inkább elmélyültek egyik oldalon Németország, a másik oldalon pedig Görögország, Portugália és Írország között. Ezek az eltérések azért ijesztőek, mert tovább fognak bővülni" - tette hozzá.

Nem kell apiachoz forulni 18 hónapig

A Görögország támogatását célzó nemzetközi pénzügyi segélycsomag célja az volt, hogy ne kelljen az országnak 18 hónapig a piachoz fordulnia - jelentette ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatója.

Dominique Strauss-Kahn a Le Monde című francia napilap hétfő délután megjelent számában közölt interjúban a washingtoni székhelyű szervezet szerepét hangsúlyozta az európai megegyezés elérésében: "Meggyőztem az európaiakat arról, hogy óriási erőfeszítést kell tenniük azért, hogy Görögországnak ne kelljen a következő 18 hónapban a piachoz fordulnia ... A helyzet akkor oldódott meg, amikor április 28-án meggyőztem a különböző német parlamenti frakciókat arról, hogy nemcsak az eurózóna stabilitását fenyegeti veszély, hanem annak létét is, sőt Németország mérlegét is".