Matolcsy: 4,5-6,5 százalékos lesz a hiány, van esély adócsökkentésre

Vágólapra másolva!
Az idén a GDP 4,5-6,5 százalékos sávjában lehet az államháztartás hiánya - mondta Matolcsy György. A leendő gazdasági miniszter szerint az már látszik, hogy nem teljesül az eredetileg, a még hivatalban lévő kormány által vállalt, GDP arányosan 3,8 százalékos deficit. Matolcsy lát lehetőséget még az idén egy év közbeni adócsökkentésre, szerinte az euróbevezetés céldátumát 2011-ben lehet meghatározni.
Vágólapra másolva!

Az irány egyértelmű: újraindítani a gazdaságot, ennek hogyanja később jön - nyilatkozta Matolcsy. A teljes gazdasági-pénzügyi területet összefogó majdani Nemzetgazdasági Minisztérium jövendő vezetője megismételte: nem a költségvetés egyensúlya az elsődleges, sőt, ez a növekedés következménye lesz.

A leendő nemzetgazdasági miniszter amellett tette le a voksot, hogy a legfontosabb az államadósság csökkentése és a gazdasági növekedés elindítása, mert ennek alapján fognak megítélni minket. Mindemellett ragaszkodni kell a költségvetés hiányának csökkentéséhez, stratégiai reformokhoz és a foglalkoztatás javításához is - tette hozzá.

Azt még nem tudják, kell-e új költségvetést készíteniük, júniusban elkészül a Varga Mihály - leendő miniszterelnökségi államtitkár - vezette feltáró vizsgálat. Minden további részlet ennek eredményétől függ - mondta Matolcsy György. A jövendő nemzetgazdasági miniszter kitért annak megválaszolása elől, milyen tervük van a Magyar Nemzeti Bankkal.

Csökkenteni kell a bürokráciát

Az új kormány leendő nemzetgazdasági minisztere szerint fordulatra van szükség az adórendszerben, a foglalkoztatásban, és szükség van a növekedés beindítására is. Csökkenteni kell a bürokráciát, teljes fordulatra van szükség a foglalkoztatásban, el kell érni az uniós források jobb felhasználását és új Széchenyi-tervet kell elindítani.

Matolcsy szerint a Varga Mihály által vezetett gazdasági tényfeltáró bizottság várhatóan június közepére teszi le jelentését, akkor lehet majd tisztán látni, hogy például szükség van-e pótköltségvetésre.

Jövőre a deficit várhatóan a GDP 4,5-6,5 százaléka körül lehet, az Orbán-kormány szigorú költségvetési politikát fog folytatni - tette hozzá. A fideszes a politikus elmondta: már jelenleg is folynak informális tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). A későbbiekben a kormányfő, Varga Mihály, és ő, valamint a jegybank képviselői tárgyalnak majd az IMF-fel. Szavai szerint az IMF azt várja el egyebek mellett Magyarországtól, hogy alacsony államháztartási hiány legyen, csökkenő pályára álljon az államadósság, beinduljon a növekedés és elinduljanak a strukturális reformok.

2011-ben hatérozható meg euró-céldátum

Matolcsy szerint 2011 végén határozható meg reálisan az euróbevezetés időpontja, jelenleg nem lehet reálisan dátumot mondani. A gazdasági tényfeltáró bizottság jelentésének elkészülte után részletes leltárt kell készíteni, és ehhez képest másfél év múlva lehet megnevezni az euróbevezetés menetrendjét.