Vitára alkalmas nyugdíjjavaslatot akarnak az Autonómok

Vágólapra másolva!
Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) tiltakozik az ellen, hogy a Bajnai-kormány nem készített tárgyalható javaslatot a korkedvezményes nyugdíj jogintézményének megújítására - közölte a szakszervezeti konföderáció.
Vágólapra másolva!

Borsik János, az Autonomók elnöke elmondta: a Bajnai-kormánytól ígéretet kaptak arra, hogy március végére elkészíti a korkedvezményes nyugdíjra vonatkozó koncepciót. Ehelyett április végén egy írásos anyagot kaptak, amely kockázatértékelési rendszerről tartalmaz értekezést. A szakszervezet szerint a kapott anyag alkalmatlan a vitára.

Borsik János hangsúlyozta: a jelenlegi szabályozás 2010. december 31-én lejár, sürget az idő, és még mindig nincs előkészítve új normatíva.

Az Autonómok tiltakoznak az ellen is, hogy az állami gazdasági társaságokban foglalkoztatott munkavállalók kedvezőtlenebb helyzetbe kerültek a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló törvénymódosítás után, mivel ezt követően nem jogosultak végkielégítésre, ha a rendes felmondás indoka a munkavállaló képességeivel, vagy munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával függ össze.

Az ASZSZ álláspontja szerint ez a szabály alkotmány- és törvényellenes. Borsik János elmondta, hogy a problémákat a leendő új kormánynak azt követően vetik fel, ha a partnerségen alapuló érdekegyeztetés megkezdődik.