Bezárja nógrádi üzemét a TDK

Vágólapra másolva!
Bezárja rétsági üzemét a japán TDK, a gyár bezárásával 145 ember marad munka nélkül - közölte a Nógrád megyei város polgármestere. 2002-ben már elkezdték leépíteni a gyártást, akkor Ukrajnába telepítették át a gyár egy részét.
Vágólapra másolva!

Mezőfi Zoltán elmondta: a TDK Elektronika Magyarország Kft. arról értesítette, hogy a gazdasági válság miatt május végén-június elején bezárja az ipari parkban működő üzemet. Ezzel 145 ember állása szűnik meg, akik 10-15 százaléka rétsági lakos - tette hozzá. Bognár Ildikó, a rétsági üzem humánerőforrás-igazgatója csütörtökre ígért tájékoztatást. Közölte: egyelőre nem mondhat semmit, mert nem hatalmazták fel erre.

A japán TDK 1995-ben vásárolt az önkormányzattól 10 hektárnyi földterületet az üzemépítéshez elektronikai tápegységek, zavarszűrők és kondenzátorok gyártására. A másfél milliárd forintos zöldmezős beruházáshoz a terület felét a város ingyen bocsátotta a japán társaság rendelkezésére, és 10 év adómentességet adott a beruházónak. Vállalta emellett azt is, hogy a beruházáshoz szükséges víz-, gáz- és villanyvezetéket, valamint a szennyvízcsatornát és a bekötő utat nagyrészt a saját költségén alakítja ki.

A próbatermelést 1995 végén megindították, majd a gyárat 1997 júniusában Fazakas Szabolcs akkori ipari miniszter avatta fel, mivel a beruházás negyedrészét magyar állami alapokból finanszírozták. Akkor 370-en dolgoztak a TDK-nál.

A TDK Elektronika Magyarország Kft. 2002-ben 250 dolgozóját bocsátotta el a kínai konkurenciára hivatkozva, egyben a magyarországi gyártás egy részét Ukrajnába telepítette át.

Mivel 2002-re már 875 embert vett fel a társaság, az akkori létszámleépítéssel a TDK nem szegte meg foglalkoztatási ígéretét, mert a beruházás kezdetekor azt vállalta, hogy 5-600 munkást foglalkoztat.

A TDK iparűzési adómentessége 2005-ben lejárt, de Mezőfi Zoltán polgármester nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, mennyi adót fizetett a cég azóta az önkormányzatnak. A polgármester mindössze annyit mondott: hiányozni fog az összeg.